Astăzi, în Moldova este sărbătorită Ziua Lucrătorului Medical și a Farmacistului

În fiecare an, în a treia duminică a lunii iunie, în Republica Moldova se sărbătoreşte Ziua lucrătorului Medical și a Farmacistului. În acest an dificil pentru angajaţii din sistemul medical, acestă zi nu este una doar de bilanţ, dar şi de comemorare a medicilor care au decedat la datorie în lupta cu COVID-19.

Centrul Stomatologic Bălţi a activat fără întrerupere în perioada stării de urgenţă. În pofida riscului sporit de infectare cu noul coronavirus, în cadrul insituţiei nu s-a înregistrat nici un caz de îmbolnăvire.

„În contextul situației epidemiologice, colaboratoriii Centrului Stomatologic Bălți, la fel ca și  colegii noștrii din sistemul medical, aflați în prima linie în lupta cu virusul COVID 19, începînd cu 19 martie 2020, și-au desfășurat activitatea, zilnic, inclusiv, în zilele de odihnă și sărbători, conform unui program prestabilit, întru asigurarea stărilor de urgență stomatologică majoră, însoțite de riscuri pentru sănătatea și viața  pacientului. Riscul că un medic stomatolog se poate îmbolnăvi de la un pacient infectat, este mai mare de 80%, deoarece medicii stomatologi, efectuiază actul medical la o distanță de 35-45 cm, sânt cazuri când dinstanța se reduce la 5 cm de la focarul primar (nazo-faringe), unde este localizat cel mare focar de infecție COVID 19, cu concentrația  masivă de viruși – saliva, sângele”, susţine conducerea instituţiei.

Potrivit administraţiei, în timpul pandemiei am însușit  o  lecție. Informarea personalului din instituție și a pacienților, trierea persoanelor, care întră în instituție, dotarea cu echipament special și respectarea tuturor  măsurilor organizatorice și sanitaro-epidemiologice, conform Standardelor și Protocoalelor  pentru cel mai înalt nivel de siguranță, atât pentru pacienți, cât  și pentru personal, ne-au ajutat   să evităm  contaminarea cu virusul COVID 19 și spun cu încredere, că până în prezent  nu avem nici un caz de infectare a personalului  în instituție.

În Republica Moldova, Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului a fost instituită prin Decret prezidenţial în anul 1994 pentru a oferi ocazia de a onora, în mod oficial, oamenii care stau la straja sănătăţii publice.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x