Salarii de câteva mii de lei și proprietăţi de milioane

Deputatul socialist, Alexandr Usatîi, în anii 2017 – 2018 a devenit proprietarul a mai multor bunuri imobile și terenuri în municipiile Bălți și Chișinău, deși în perioada respectivă, familia acestuia a avut venituri oficiale modeste. La mai puţin de două luni de la ocuparea fotoliului de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Alexandr Usatîi, a decis să doneze o parte din proprietăţile sale.

O CASĂ, DOUĂ APARTAMENTE ȘI UN TEREN

Potrivit declarațiilor de avere depuse în perioada anilor 2016 – 2019 de către fostul viceprimar de Bălți, în prezent, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Usatîi a procurat mai multe imobile. În anul 2017, acesta a cumpărat 1/5 dintr-o casă de locuit în Chișinău. Imobilul are o suprafață totală de peste 300 de metri pătrați și o valoare cadastrală de 5,4 milioane de lei. 

Tot în 2017, Alexandr Usatîi a devenit proprietarul a 1/5 dintr-un apartament cu suprafața de 51 de metri pătrați, care valorează aproape 183 mii de lei. De asemenea, a cumpărat și un teren de 0,13 ari, costul căruia este de 185 mii de lei.

În 2018, deputatul socialist s-a mai „îmbogățit” cu un imobil. A primit drept moștenire un apartament cu suprafața de 44 metri pătrați. 

MAȘINI IEFTINE ȘI UN CEAS SCUMP

În declarațiile de avere ale socialistului se mai arată că acesta deține și două autoturisme: un Ford Escord, cumpărat în 2003, valoarea indicată fiind de 10 mii lei și un Renault Megane, procurat în 2015. Deși în declarația de avere din 2016 autoturismul Renault Megane are o valoare de doar 5 mii lei, doi ani mai târziu, același automobil figurează în declarație cu o valoare de 50 mii de lei. Totuși pe piața automobilelor din Republica Moldova, o astfel de mașină cumpărată la mâna a doua, costă în jur de 7.800 euro, echivalentul a aproximativ 150 mii lei.  

Deputatul socialist a fost văzut de mai multe ore purtând un ceas de lux. Bijuteria din aur, cu ecranul de culoare albă, nu a fost inclusă în declarația de avere, deși art.16 din Legea integrității nr. 82 din 2017, prevede acest lucru. 

VENITURILE MODESTE ALE LUI USATÎI 

Venitul lunar pe care l-a declarat Alexandr Usatîi în perioada 2017 – 2018 este destul de modest. În 2017 familia Usatîi a înregistrat venituri totale de doar 900 de lei. Este vorba de indemnizația de consilier pe care Usatîi a primit-o de la Primăria comunei Călugăr. 

Iar în 2018, deputatul declară că a primit o indemnizație de consilier al municipiului Bălți, în valoare de 650 de lei și un salariu de 2,5 mii de lei de la Fundația de caritate „Soluția”, condusă de prima doamnă a Republicii Moldova, Galina Dodon, soția președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Soția lui Usatîi însă a declarat că în această perioadă a avut un salariu lunar de peste 7 mii de lei.

În 2016, familia lui Usatîi a donat Partidului Socialiștilor, 44 mii de lei. Ginerele și fiica sa au alocat și ei câte patru mii de lei, în timp ce Alexandr Usatîi a oferit partidului în preajma alegerilor prezidențiale suma de 32 mii de lei, asta în timp ce a declarat un salariu de 2,5 mii de lei.

Alexandr Usatîi a fost viceprimar de Bălți în perioada anilor 2007 – 2015. Însă, imediat ce a obținut fotoliul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, în februarie 2019, acesta a donat o parte dintre bunuri. Potrivit ultimei declarații de avere, în aprilie 2019 deputatul a donat familiei surorii lui, terenul și cota-parte de 1/5 pe care o deținea într-o casă din Chișinău. Asta în condiţiile în care sora lui Usatîi, soţul şi cei doi copii ai familiei, deţin un apartament în capitală.

„BANII I-AM AGONISIT MUNCIND”

Întrebat de jurnaliștii TVN.md, deputatul socialist, Alexandr Usatîi, susține că banii pe care i-a cheltuit pentru procurarea bunurilor imobile şi a terenului în 2017, i-a agonisit muncind de-a lungul anilor. Acesta, însă a refuzat să spună despre ce sumă este vorba şi de ce și-a înstrăinat bunurile după ce a devenit deputat.

Cât despre ceasul de lux nedeclarat, deputatul explică că şi l-a procurat acum 20 de ani dintr-un magazin din Chişinau şi că nu a costat aşa mulţi bani. Deşi a precizat că are bonul de plată, Alexandr Usatîi a refuzat să îl prezinte.   

Investigația a fost realizată în cadrul proiectului „Media regională împotriva corupției locale”, implementat de  IDIS „Viitorul”  cu susținerea financiară a Programului de cooperare pentru dezvoltare și de promovare a democrației al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania.  Proiectul are scopul de a promova intoleranța publică la corupție și de a sprijini eforturilor anticorupție din Moldova, prin implicarea activă a mass-mediei regionale și a OSC-urilor locale.   

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x