Premieră în Republica Moldova. ANSA va începe vaccinarea vulpilor contra rabiei

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) va derula în premieră în țara noastră, campania de vaccinare antirabică a vulpilor.

Astfel, vor fi distribuite momeli vaccinale pe cale aeriană de către prestatorul de servicii care a câştigat licitaţia, dar și manual de colaboratorii ANSA. Distribuirea momelilor pe cale aeriană se va desfășoară pe teritoriul întregii țări, din Aeroportul Mărculești.

Momelile vor fi amplasate la fiecare intrare în vizuină şi pe traseele vulpilor, în imediata apropiere a vizuinilor. Timp de două săptămâni după distribuirea acestora se va restricționa circulația liberă a câinilor şi pisicilor în zona respectivă, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală. De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea va fi interzisă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuire.

ANSA atenționează populația că vaccinul nu este destinat imunizării animalelor domestice dar, în cazul consumului accidental, s-a constatat că vaccinul nu este dăunător pentru câini și pisici.

Principalul obiectiv al Programului este diminuarea progresivă a rabiei în Republica Moldova până la obținerea statutului de țară liberă până în anul 2023. Programul este cofinanțat de Uniunea Europeană și sprijinit de România.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x