Urmașii personalului medical răpus de virus vor primi indemnizații de la stat

Urmașii personalului medical decedat în urma desfășurării activității profesionale în lupta cu virusul ucigaș, vor primi indemnizații de la stat.

În acest sens, deputații au votat un proiect de lege elaborat de Guvern.

Astfel, de dreptul la indemnizație vor beneficia soțul supraviețuitor pentru o perioadă de cinci ani de la data decesului întreținătorului, copiii până la vârsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățământ până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 23 de ani.

În cazul în care nu există urmași din categoria celor menționați, indemnizația se va acorda unuia dintre părinți.

Cuantumul indemnizației se stabilește în funcție de categoria de urmași. Pentru soțul supraviețuitor – în mărime de 50% din baza de calcul; pentru copii – în mărime de 75% pentru fiecare urmaș; pentru părinți – în mărime de 50% din baza de calcul.

Totodată, proiectul prevede cuantumul indemnizației calculat nu poate fi mai mic de 50% din mărimea salariului mediu lunar din economia națională la data calculării indemnizației.

Conform documentului, indemnizația se stabilește din data decesului, dacă cererea și actele necesare au fost depuse în termen de 90 zile din ziua respectivă.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x