/FOTO/ Aproximativ 20 kilograme de mercur au fost depistate în raionul Glodeni

Un container cu patru tuburi metalice, ce conţineau mercur în cantitate de aproximativ 20 kilograme, a fost depistat lângă satul Fundurii Noi din raionul Glodeni. Substanța cu provenienţă din Ucraina era camuflată și semi-îngropată într-o fâșie forestieră.

În urma depistării substanțelor toxice, angajații Serviciului de Informații și   Securitate (SIS) au solicitat intervenția grupului de salvatori din cadrul Direcţiei protecţiei radiativă, chimică şi medico-biologică a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI, în vederea preluării, expertizării și decontaminării locului păstrării tuburilor.

Ofițerii SIS petrec măsuri operative de investigație în vederea stabilirii identității persoanelor care dețineau capsulele cu mercur, precum și eventualii beneficiari finali ai substanțelor ridicate.

În cazul identificării și stabilirii vinovăției persoanelor implicate în păstrarea și transportarea substanțelor toxice, acestea riscă amendă de până la 47.500 lei sau închisoare de până la 3 ani.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), mercurul este inclus în top 10 ale celor mai toxice substanțe pentru om, cu recomandare de evitare a contactelor directe și expunerii prelungite.

Foto: sis.md

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x