Deputat PAS: Muniţiile de la Cobasna trebuie evacuate cât mai repede

Vicepreşedintele Parlamentului Mihai Popşoi susţine că muniţiile din satul Cobasna, regiunea transnistreană, trebuie evacuate cât mai repede, pentru că „acest depozit al Federaţiei Ruse reprezintă o ameninţare pentru cetăţenii R. Moldova”. Reacţia parlamentarului a venit în contextul exploziţiei din Beirut, care s-a produs marţi, 4 august, cauzate de materiale explozibile confiscate şi stocate în depozit timp de mai mulţi ani, notează adevărul.ro.

„Ne întrebăm ce s-ar întâmplă la Cobasna în cazul unui accident grav la depozitul de armament. Explozia din Beirut reprezintă o mică parte din puterea materialului explozibil stocat de atâţia ani la Cobasna. Acest depozit al Federaţiei Ruse reprezintă o ameninţare majoră pentru cetăţenii Republicii Moldova. Iată de ce muniţiile învechite trebuie evacuate sau distruse cu echipament special cât mai repede. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe toţi cei care şi-au pierdut viaţa în Beirut, unde a explodat o navă sau un depozit cu armament”, a scris Mihai Popşoi pe Facebook.   

Amintim că Federaţia Rusă a propus, în august 2019, iniţierea procesului de lichidare a muniţiilor stocate lângă satul Cobasna, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, fiind gata să ofere echipamentul necesar. Ideea a fost expusă de ministrul apărării al Federaţiei Ruse, Serghei Şoigu, în cadrul unei întrevederi cu Igor Dodon. Preşedintele afirma la acea vreme că realizarea acestei măsuri va contribui la reducerea tensiunii în regiune. El a dat asigurări că propunerea va fi transmisă în scurt timp participanţilor formatului 5+2 de reglementare a diferendului transnistrean. 

Deutsche Welle a scris anterior că depozitul de muniţii din Transnistria este o moştenire explozivă a URSS: la Cobasna se află un mare depozit de muniţii, iar Chişinăul îşi face griji în legătură cu acestea. Depozitul de muniţii se află la o distanţă de 20 de kilometri de graniţa cu Republica Moldova. Acolo se află muniţiile Armatei a 14-a a URSS, dar şi arme şi muniţii care au fost aduse din RDG şi Cehoslovacia. Este unul din cele mai mari depozite din estul Europei, fiind păzit de un grup operativ al Federaţiei Ruse care funcţionează în baza armatei a 14-a şi care este dislocat în Transnistria. Deşi în 1999 Federaţia Rusă s-a îngajat să-şi retragă trupele, în Transnistria se află în jur de 1500 de militari ruşi.

Fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuţă a declarat pentru DW, în 2015, că la Cobasna se află aproximativ 20.000 de tone de muniţii de artilerie şi infanterie, precum şi alte echipamente militare.

Potrivit lui Marinuţă, dacă depozitul va exploda, puterea acesteia va fi echivalentă cu explozia bombelor nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki din 1945. Generalul a explicat că termenul de valabilitate a muniţiilor a expirat demult, de aceea este nevoie de un control internaţional asupra arsenalului. Totodată, concluzionează DW, situaţia în Transnistria se poate destabiliza oricând şi să repete scenariul din aplicat în Crimeea în 2014.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Sursa: adevărul.ro

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x