Un fost milițian transnistrean condamnat la 15 ani de închisoare pentru răpirea și torturarea unui cuplu din raionul Florești

Un fost colaborator al miliției transnistrene a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru infracțiuni de violare de domiciliu, răpire și acte de tortură în privința a doi locuitori din raionul Florești.

Cazul a avut loc în noaptea de 8 spre 9 aprilie 2015, angajați ai miliției transnistrene, au răpit din propria locuință un cuplu, cetățeni ai Republicii Moldova. Aceștia au fost târâți noaptea, pe drumul pietruit din sat, băgați într-o luntre și transportați în stânga Nistrului la „comisariatul de miliție din orașul Camenca”. Acolo victimele au fost bătute cu bestialitate, plasate în izolatorul de detenție preventivă și învinuite de furt a doi iepuri.

Maltratările au durat pe parcursul a trei zile. Tocmai la data de 12 aprilie 2015, datorită intervenției autorităților constituționale, cei doi locuitori ai raionului Florești au avut posibilitatea de a se întoarce acasă. Expertiza medico-legală, efectuată după eliberarea victimelor a stabilit numeroase traumatisme fizice pe corpurile acestora, în același timp au fost constatate consecințe psiho-emoționale, ca urmare a presiunilor la care au fost supuse victimele în timpul detenției ilegale.

Până în luna ianuarie 2020, cauza penală intentată de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova a fost suspendată pentru că învinuiții se eschivau de la urmărirea penală. În ianuarie 2020 cauza penală a fost reluată odată ce autoritățile constituționale au reușit să rețină pe unul dintre învinuiți. La 20 martie 2020, cauza penală a fost înregistrată pe rol în instanța de judecată și examinată în fond cu pronunțarea sentinței motivate la 5 august 2020.

Instanța de judecată a admis integral acțiunea civilă și a dispus încasarea în beneficiul celor două victime a sumei de 20.000 euro cu titlu de prejudiciu moral. Sentința poate fi contestată la Curtea de Apel Bălți în termen de 15 zile.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x