În trei raioane din nordul țării a fost depistată omida păroasă a dudului

Condiţiile climatice din lunile mai – iunie au fost favorabile pentru dezvoltarea omidei păroase a dudului din prima generaţie. Dăunătorul a fost depistat pe pomii din raionele Drochia, Râşcani și Sângerei. La finele lunii iulie au apărut fluturii din generaţia nouă, cu intensitatea zborului sporită în majoritatea raioaneler din țară.

Omida păroasă a dudului (Hiphantria Cunea) este un dăunător care se hrănește atât cu substanțe animale cât și cu substanțe vegetale. Acesta atacă în stadiul de larvă peste 200 de specii de plante, inclusiv pomii fructiferi. Preferă în mod deosebit arţarul, salcâmul, prunul, mărul, gutuiul, caisul, vişinul, nucul, viţa de vie, iar în anii cu dezvoltare în masă se poate întâlni la porumb, floarea soarelui, soia şi alte culturi.

Combaterea eficientă a larvelor din prima generaţie, reduce semnificativ populaţia din a doua generaţie şi respectiv, din anul următor. Este necesar de a efectua permanent verificări privind apariţia cuiburilor cu omizi la speciile de plante preferate.

Se recomandă instalarea de brâie-capcană în jurul trunchiului pomilor pentru captarea larvelor şi distrugerea acestora. La apariţia primelor cuiburi de omizi, se impune tăierea şi distrugerea acestora, sau arderea lor cu prăjini lungi, prevăzute cu cârpe îmbibate în motorină (până la dispersarea larvelor din ciuiburi). În livezile tinere la necesitate se va aplica un produs recomandat pentru cultura dăunată.

În cazul când nu s-au efectuat măsurile mecanice corespunzătoare şi larvele s-au împrăştiat în coroana pomilor, se impun tratamente cu produsul biologic Virin ABB-3 pulbere (titrul 6 mlrd granule/g), cu norma de consum 0,1 – 0,2, sau cu produse de uz fitosanitar omologate la cultură, conform Registrului de Stat.

La efectuarea tratamentelor chimice, strict se va respecta tehnica securităţii muncii. Un aspect important este realizarea tratamentelor la temperaturi sub 23°C, dimineaţa şi seara.

Totodată, specialiştii avertizează, că nu se tratează chimic pomii, a căror fructe sunt în faza de coacere, iar unde se tratează, se respectă timpul de pauza până la consum.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x