Panică, cod galben COVID-19 și moldoveni tratați acasă

Drept reacție a numărului mare de oameni infectați cu virusul Covid-19 în Italia în doar câteva zile, autoritățile din Moldova au emis luni, 24 februarie, un cod galben la nivel național cu privire la infecția cu noul tip de virus, coronavirus. Mai mult, în aeroportul internațional de la Chișinău s-au instalat două termoscanere pe aeroport, pentru cei care vin în țară din Italia, iar polițiștilor de frontieră le-au fost împărțite mănuși, măști, soluție dezinfectantă, pentru protecție personală. De asemenea, s-a cerut ca fiecare angajat care este pe prima linie de control să fie atent la călătorii care vin din zonele de risc și dacă observă simptomatica acestei boli, să anunțe autoritățile responsabile.

Eficacitatea termometrului digital s-a simțit la doar câteva ore după amplasarea acestuia în aeroport. Asta după ce, luni în jurul orei 22.10, două persoane au ajuns în Republica Moldova cu o aeronavă de pe cursa Moscova – Chișinău, iar când s-au prezentat la punctul de trecere a frontierei, prin intermediul termoscanerului s-a stabilit că aceștea aveau febră de 38.4°C și 38.7°C. Ulterior de către serviciul medical din cadrul aeroportului s-a luat decizia ca cele două persoane să fie transportate la Spitalul de boli Infecțioase „Toma Ciorbă” pentru consultații și investigații complexe.

Cei doi pacienți, unul originar din Chișinău, iar celălalt  este originar din regiunea transnistreană. Suspectați că ar fi infectați cu virusul ucigași, barbații au fost izolați într-o secție specială a instituției medico-sanitare “Toma Ciorbă” și au fost primii care au testat eficacitatea testelor pentru determinarea coronavirusului.

După câteva ore de așteptare, bărbații au fost anunțați că testele sunt negative, iar febra este rezultatul unei viroze de sezon.

„Pacienții au fost consultați de medici, li s-a prescris tratamentul necesar. Ambii au refuzat spitalizarea, așa că ei urmează să se adreseze în continuare la medicul de familie”, a spus directorul Spitalului „Toma Ciorba”, Sergiu Vasilița, reprezentanților mass-mediei.

Totodată, ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu, spune că spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” din capitală este echipat și dispune de suficiente locuri, pentru tratarea unor pacienți infectați cu noul coronavirus. Ministra a accentuat faptul că testele aduse în țara noastră se aplică doar de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică doar atunci când un medic face referire la un caz suspect.

„Sunt multe persoane care se adresează, zic că suspectează că ar fi bolnavi. Reiterez că aplicarea se face doar la decizia Agenției de Sănătate Publică și doar în cazuri care par suspecte”.

Amintim că ANSP a primit din partea Germaniei, pe 18 februarie, 5 kituri a câte 96 de teste pentru determinarea coronavirusului și două kituri a câte 96 de teste pentru confirmarea acestuia. Ministra a mai declarat, că în caz de necesitate Organizația Mondială a Sănătății va asigura Republica Moldova cu seturile necesare. Laboratorul ANSP în care se păstrează setul de teste este acreditat pentru efectuarea investigațiilor molecularo-genetice și este dotat cu echipament performant pentru efectuarea investigațiilor.

Totodată, luni, Președintele Igor Dodon a efectuat o vizită de lucru la Aeroportul Internațional Chișinău și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă” pentru verificarea nivelului de pregătire al instituțiilor față de o eventuală provocare ce ține de infecția cu COVID-19. Șeful Statului a constatat faptul că Aeroportul funcționează în regim normal, toți angajații lucrează cu măști și mănuși, iar pasagerii care sosesc, le este măsurată temperatura cu termo-scannerul. Oamenii au o atitudine înțelegătoare față de această procedură și le mulțumește pentru responsabilitatea de care dau dovadă. Igor Dodon a fost mulțumit și de pregătirea Spitalului clinic de boli infecțioase „T. Ciorbă” pentru primirea eventualilor bolnavi de coronavirus. 

La nivelul instituțiilor de profil, s-a decis ca în fiecare spital să fie pregătite saloane separate în caz de internare a bolnavilor. În prezent, în Republica Moldova nu sunt confirmate cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus.

La nivel mondial au fost înregistrate 80 353 de cazuri de infectare cu COVID-19, 2 707 persoane au decedat, iar 27 898 s-au tratat de acest virus. Între timp, numărul persoanelor infectate crește considerabil în China cu peste 500 de cazuri noi, Koreea de Sud cu 144 cazuri noi, Italia 58 și Iran 34 de cazuri noi. Datele sunt oferite în timp real pe portalul https://www.worldometers.info/coronavirus/

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x