Trei aleși locali din nordul țării se află în conflict cu legea. Autoritatea Națională de Integritate cere ridicarea mandatelor

Doi aleși locali din nordul Repiublicii Moldova riscă să-și piardă mandatele, după ce au admis încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese.

Primărița satului Cunicea din raionul Florești a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Acesta a admis un conflict de interese cu soțul, pe care l-ar fi angajat la casa de cultură din localitate și în privința căruia ar fi emis o serie de acte administrative/juridice, în perioada anilor 2016 – 2019.

Un membru al Consiliul raional Sângerei la fel a încălcat regimul juridic al incompatibilităților. Alesul local a exercitat concomitent mandatul de consilier, dar și funcția de director adjunct al unui gimnaziu din orașul Sângerei.

Tototdată și o ex-consilieră locală din comuna Malinovscoe, raionul Râșcani a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. În calitate de consilieră locală, în cea de președinte al consiliului, a fost simultan angajată și în funcția de contabilă-șef în cadrul unei întreprinderi individuale, vare o deținea o  persoană apropiată. Ea a participat la adoptarea unei decizii cu privire la aprobarea inițierii procedurii pentru executarea unor lucrări de construcție, care au fost solicitate de firma persoanei apropiate.

În toate cele trei cazuri, inspectorii de integritate au decis că subiecții declarării vizați, care au admis încălcarea regimului juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese – prin faptul că având la dispoziție termenul de 30 zile, respectiv trei zile, prevăzute de legislație, nu au declarat și nu au soluționat starea de incompatibilitate și conflictele de interese în care s-au aflat.

Dacă actele de constatare emise vor rămâne definitive, doi aleși locali, aflați în funcții –  riscă încetarea mandatelor și, respectiv, vor fi decăzuți din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția funcțiilor elective, pentru o perioadă de 3 ani. Totodată, ar putea fi incluși și în Registrul interdicțiilor, gestionat de ANI.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x