/VIDEO/ „Îţi dau una în bot eu amuş”. Business obscur pe sănătatea celor care şi-au pierdut capacitatea de muncă

Centrul Național Anticorupție a făcut publice imaginile video care demonstrează că zeci de persoane, care şi-au pierdut capacitatea temporară sau definitivă de muncă, au fost nevoite să achite bani experţilor din cadrul Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă (CNDDCM) pentru a li se confirma sau reconfirma gradele de invaliditate. Contra mită au putut obţine grade de dizabilitate şi persoane sănătoase care, în complicitate cu unii medici-experţi ai CNDDCM, şi-ar fi falsificat infirmitatea, obţinând pensii speciale de la stat. Astfel, sumele achitate pentru un certificat de dizabilitate variau între câteva sute de euro şi zeci de mii de lei.

În urma acţiunilor de urmărire penală, s-a constatat că angajaţii CNDDCM pretindeau bani de la persoanele, care şi-ar fi pierdut capacitatea temporară sau definitivă de muncă, pentru a le întocmi setul de acte pentru acordarea gradului de dizabilitate. Din materialele acumulate reiese că experţii cereau bani pentru pretinsa mituire a angajaţilor implicaţi în procesul de acordare a gradelor de invaliditate, începând de la diagnosticarea dizabilităţii până la eliberarea certificatului final. În funcţie de grupa de invaliditate, sumele cerute variau între 250 şi 600 de euro, iar pentru un grad de „dizabilitate pe viaţă”,  mita pretinsă ajungea până la câteva zeci de mii de lei.

În cadrul investigaţiilor au fost constatate în jur de 50 de episoade de corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă, comise de către angajaţii Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă şi de către unii funcţionari ai Serviciului Teritorial Rezina. Imaginile video şi audio, obţinute în cadrul urmăririi penale, demonstrează întreaga schemă de acordare a gradelor de invaliditate, somarea pacienţilor de a da mită pentru coruperea funcţionarilor, precum şi împărţirea banilor, primiţi în calitate de mită, între experţi.

În unul din episoade, mama unui copil orb, căruia urma să-i fie stabilit, în mod legal, gradul de invaliditate pe viaţă, a fost convinsă să achite experţilor 650 de euro ca mulţumire pentru serviciile acordate. Din probele acumulate, s-a constatat că femeia a fost sunată de către experţii oficiului teritorial Rezina care, abuzând de funcţia lor, au invitat-o la sediu pentru a o forţa să le dea mita menţionată.

Convorbire extrasă din imaginile video:

„– Nu știu dacă o să vă deie cu asta grupă. (se referă la bani)

– Poate face mai departe și trebuie să vă mai dau?

– Nu mi-i dați mie, că nu eu vă dau certificate. Când ați trecut… 

– D-apoi eu nu știu, cred că-i așa. (oferă bani).

– Nu. Eu dacă… Na, pune tot acolo lângă cartela a noastră aceea. Pune în folie”

Convorbire extrasă din imaginile video: (o funcţionară se ceartă cu o persoană cu dizabilităţi)

– Se duce ea acuma şi schimbă nişte bani şi vă dă banii şi gata!

– Bun.

– Numai nu îmi cuvântaţi pe coridor, că nu o să aveţi pensie niciodată în viaţă!!!

– Da mie nici nu-mi trebuie. Legal numai…

– Închide-ţi gura, închide-ţi gura, că  îţ dau una în bot eu amuş!!!”

Convorbire extrasă din imaginile video:

– A zis că trebuie să mai adaug. Da ce i-a făcut lui?

– Ap o dat. 

– Ap o dat, da ce, ce nu ştiu. Mai adaug, dă-o în dracu.

– Dap i-aţi dat, cât să-i mai daţi? 

– I-am dus luni, i-am dus peste 30.000! Iaca pentru aceştia am dus peste 30.000. Două reisuri am dus!”

Rezultatele investigaţiilor atestă şi o altă metodă de fraudare a procedurii de acordare a dizabilităţii, de această dată pentru persoane fără infirmităţi sau alte probleme de sănătate. Pentru a obţine pensie de la stat, aceştia mergeau la înţelegere cu unii experţi care, la rândul lor, pentru diverse sume de bani, le „asigurau” o boală cronică sau incurabilă. Unele persoane se alegeau cu pensii de dizabilitate, fiind chiar peste hotarele ţării, la muncă. Astfel, prin acţiunile menţionate, funcţionarii au generat prejudicierea bugetului de stat în proporţii considerabile.

20 de persoane, vizate în peste 40 de cauze penale, urmau să fie aduse la Centrul Naţional Anticorupţie şi procuratură pentru a le fi înaintată bănuiala şi învinuirea, iar 7 din ele sunt deja reţinute pentru 72 de ore. Acestea sunt suspectate de comiterea traficului de influenţă, cumpărarea de influenţă, corupere activă şi pasivă, iar dacă vor fi găsite vinovate, riscă până la 10 ani de puşcărie, amenzi penale şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice.

Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale condamnă actele de corupţie ale unor angajați ai Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă. Reacția vine în contextul perchezițiilor efectuate ieri, 18 august, de către ofițerii CNA în cadrul CNDDCM.

„Atât instituția vizată, cât și Ministerul vor coopera cu organele de drept pentru a oferi toate informațiile necesare privind elucidarea cazurilor investigate. MSMPS condamnă cu vehemenţă actele de corupţie printre angajaţi şi reiterează importanța respectării prevederilor legislației. Totodată, ne exprimăm regretul faţă de situaţia creată şi anunţăm că asemenea cazuri nu vor fi tolerate”, se menționează într-un comunicat emis de Ministerul Sănătății.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x