În orașul Bălți au fost lansate lucrările de construție a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord

În orașul Bălți au început lucrările de construcție a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic. Sediul viitorului Centru se va afla pe teritoriul Universității de Stat „Alecu Russo”, iar deschiderea acestuia se preconiziază pentru luna septembrie a anului 2021.

În cadrul proiectului, două blocuri nefinisate cu cinci etaje, aflate pe teritoriul USARB, vor fi construite în așa fel, încât designul celor două edificii ce vor găzdui viitorul Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic să fie regândit în conformitate cu necesitățile specifice unui astfel de centru.

Centrul va servi ca accelerator economic și de inovație pentru regiunea de nord a țării, oferindu-le studenților și tinerilor profesioniști acces la laboratoare, săli de conferințe, zone de colaborare precum și birouri pentru start-up-uri în domeniile TIC, auto, modei și altor industrii regionale.

La evenimentul de lansare a lucrărilor a fost prezent prim-ministrul Ion Chicu, dar și ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan.

„Experiența țărilor europene, Statelor Unite ale Americii, țărilor economic dezvoltate arată că această abordare de cooperare a eforturilor educației și economiei este cea mai de succes și sunt bucuros că astăzi avem acest eveniment, când punem bazele construcției acestui Centru de Inovare și Transfer Tehnologic în Regiunea de Dezvoltare Nord. Sunt sigur că, odată cu lansarea acestui Centru, posibilitățile sistemului educațional universitar de a oferi pieței muncii și industriei specialiști bine pregătiți vor crește enorm. Bineînțeles, ca și în alte acțiuni de acest gen, am beneficiat și beneficiem de suportul partenerilor noștri de dezvoltare” a notat premierul Ion Chicu, citat într-un comunicat de presă al Agenției de Dezvoltare Regională.

„Centrul de Inovare Bălți este un exemplu excelent de colaborare dintre multipli parteneri întru beneficiul educațional și economic al Republicii Moldova. Guvernul SUA, prin intermediul USAID, alături de Suedia și UK aid, va contribui la dotarea Centrului cu peste 500 mii de dolari. Centrul de Inovare Bălți se bazează pe modelul de succes al centrelor de excelență pe lîngă Universitațile cheie din Moldova – Tekwill, Artcor, FabLab, Ziphouse, Mediacor și Clasa Viitorului – care au fost dezvoltate cu suportul Guvernului SUA, alături de partenerii noștri Guvernul Suediei și  UK aid, cu investiții comune de peste 13 milioane dolari. Investiții menite să servească dezvoltarea capitalului uman în Republica Moldova”, a punctat ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan.

Proiectul va fi implementat într-un larg parteneriat creat din diverse structuri guvernamentale şi neguvernamentale. În acest sens, a fost încheiat un Memorandum de înțelegere. Părțile semnatare ale Memorandumului sunt Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării, Agenția de Dezvoltare Regională Nord, Proiectul de Competitivitate din Moldova, Asociaţia Națională a Companiilor din domeniul TIC, Asociația Patronală din Industria Prelucrătoare, Primăria municipiului Bălți și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Valoarea totală estimativă a proiectului este de 37,54 milioane de lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x