/VIDEO/ Mită pentru locurile de veci la cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chișinău

Şase persoane, dintre care şeful, adjunctul, contabilul şi alţi angajaţi ai administraţiei cimitirului „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cunoscut și ca cimitirul „Doina”, au fost reţinute de CNA şi procurorii anticorupţie.

Reţinerile au avut loc în cadrul a peste 130 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere activă, pasivă, trafic de influenţă şi escrocherie, toate cele șase persoane fiind bănuite că ar fi pretins sume ilegale de bani de la rudele răposaţilor, care urmau să obţină un loc de înhumare la cimitir.

Urmărirea penală a constatat funcţionarea unei scheme ilicite şi a stabilit rolul fiecărui membru al acesteia care, doar în 3 luni, ar fi încasat peste jumătate de milion de lei (623.000 lei) venituri ilicite de la oameni, ca rezultat al faptelor infracţionale comise.

Potrivit datelor anchetei, membrii grupului percepeau, în afară de taxa de stat pentru un loc de veci, 1051 de lei, plăţi suplimentare care se ridicau până la 5 000 sau 7 000 de lei. De asemenea, cei care voiau să rezerveze un loc la cimitir pentru familie sau rude, la fel trebuiau să plătească dublu faţă de taxa de stat de 4612 lei.

În dimineaţa zilei de ieri, ofiţerii CNA au efectuat percheziţii pe 22 de adrese – la sediul administraţiei cimitirului „Sfântul Lazăr”, la domiciliile şi în birourile de serviciu ale bănuiţilor, unde au depistat probe relevante pentru dosar, inclusiv sume de bani, în diferită valută în jur de 700.000 lei. Şase persoane au fost escortate la CNA pentru audieri şi plasate în izolator pentru 72 de ore.

Pe numele lor, au fost pornite cauze penale pentru escrocherie, trafic de influenţă, corupere activă şi pasivă, iar dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă pedepse de până la 10 ani de închisoare şi amenzi penale.

Şase persoane au fost reţinute în cadrul unor dosare ce vizează schema de îmbogăţire ilicită din vânzarea locurilor de înhumare la cimitirul „Sfântul Lazăr”

❗Şase persoane, dintre care şeful, adjunctul, contabilul şi alţi angajaţi ai administraţiei cimitirului Sfântul Lazăr din Chişinău, au fost reţinute astăzi de CNA şi procurorii anticorupţie. ❗Reţinerile au avut loc în cadrul a peste 130 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere activă, pasivă, trafic de influenţă şi escrocherie, toate cele 6 persoane fiind bănuite că ar fi pretins sume ilegale de bani de la rudele răposaţilor, care urmau să obţină un loc de înhumare la cimitir.

Опубликовано Centrul Naţional Anticorupţie Вторник, 1 сентября 2020 г.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram

Video: cna.md

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
Следите за нами на Facebook Подпишитесь на нас на Youtube
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x