Scandal la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi

Scandal la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi. Câţiva actori, regizori şi coregrafi spun că ar fi fost constrânşi să semneze contracte noi de muncă prin care li se reduc orele de muncă şi salariile chiar şi cu 50%. Ei cer demisia directorului teatrului, Vlad Slavian, scrie publika.md.

Eufrosinia Dobândă-Volontir, care lucrează de șase decenii la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi, se numără printre cei vizaţi.

„Că să ne plătească cu ora, bine domnule, dar în creaţie nu există aşa ceva. Eu în loc să vin să creez, eu trebuie să vin să aud mârşăvenii. Nu-s la locul lor. Ni i-au adus, ni i-au pus, nu s-a consultat nimeni cu colectivul. Îi vrem noi, nu-i vrem.”

Şi artistul poporului, Anatol Răcilă, care lucrează de peste 40 de ani la Teatrul din Bălţi, e în aceeaşi situaţie.

„Sunteţi în vârstă, că nu ştiu ce. Dar eu ştiu că se adună oamenii, se discută. Eu nu calc în acest teatru până nu pleacă el, categoric! Nu sunt doar eu, suntem undeva vreo 15 oameni. Facă teatru cu patru oameni care au rămas.”

Iar coregrafa teatrului a fost anunţată că va lucra pe jumătate de normă cu salariu înjumătăţit.

„Eu nu pun etichete pe sticle, ca într-o zi să am de aplicat 1000 de etichete, iar în alta, 500. Eu fac spectacole. Eu le voi face pe o normă, pe jumătate de normă. Eu trebuie să fac un spectacol, iar pentru asta pot lucra şi ziua, şi noaptea. Nu poţi măsura volumul de muncă în ore.”

Sunt revoltaţi de situaţie şi cei care nu au primit noile contracte.

„Noi nu mai vrem acest director. Noi nu lucrăm până nu pleacă din funcţie. Să avem şi noi un om care înţelege ce înseamnă teatru, ce înseamnă artă. Dar noi nu avem. La noi se fac veceie şi coridoare. În sală e frig de doamne fereşte”, spune regizorul Ciprian Răcilă.

Directorul teatrului neagă acuzaţiile şi spune că a anunţat câţiva angajaţi că vor semna un alt contract, dar fără să le reducă salariul.

„Toată zarva care s-a întâmplat în aceste zile sunt nişte atacuri la persoană. Dar aşa, aţi auzit şi dumneavoastră, nu le plac. Păi bine, nu trebuie să placi la toată lumea. Suntem aici ca să administrăm acest teatru. Pentru a le face actorilor condiţii. Ne-am străduit în decurs de trei ani şi jumătate”, a declarat Vlad Slavian, directorul Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”.

Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri” din Bălţi este închis din martie, din cauza pandemiei. Acum, peste 20 de actori susţin că nici după pandemie nu vor ieşi pe scenă cu actualul director la conducere.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Sursa: publika.md

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
Следите за нами на Facebook Подпишитесь на нас на Youtube
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x