Un bărbat din raionul Florești ar fi fost sechestrat de „grănicerii” transnistreni

La data de 1 septembrie 2020, Asociația Promo-LEX a fost sesizată de rudele lui Mamontov Constantin referitor la reținerea acestuia la 31 august 2020, de către pretinșii grăniceri transnistreni, la unul dintre pretinsele posturi de control vamal din regiunea transnistreană.

Mamontov Constantin este una dintre cele două victime care în noaptea de 8 spre 9 aprilie 2015, au fost răpite din propriul domiciliu din satul Vertiujeni, raionul Florești, de către colaboratori ai „miliției din orașul Camenca” pentru un presupus furt de iepuri. Fiind duși la „comisariatul de miliție din Camenca”, aceștia au fost torturați pentru a-și recunoaște vina. La insistențele autorităților Republicii Moldova, aceștia au fost eliberați la 12 aprilie 2015. La 5 august 2020, unul dintre făptuitori a fost condamnat de către Judecătoria Soroca, la 15 ani de detenție, pentru infracțiunile de tortură, răpire și violare de domiciliu, se arată într-un comunicat al asociației.

După mai bine de 10 zile din momentul reținerii și dispariției lui Mamontov Constantin, rudele și avocatul acestuia nu cunosc absolut nimic despre locul de aflare și starea lui de sănătate, în ciuda demersurilor efectuate de către avocații acestuia către toate autoritățile de resort, inclusiv cele locale din regiunea transnistreană. În același timp, nu se exclude că reținerea acestuia la 31 august 2020, de către grănicerii transnistreni, a fost efectuată în cadrul aceluiași pretins dosar penal intentat de către structurile locale din regiunea transnistreană. De asemenea, nu se exclude aflarea lui Constantin Mamontov în unul dintre locurile de detenție din regiunea transnistreană, în care condițiile de detenție au fost calificate de către organizațiile internaționale, ca fiind inumane și degradante.

Mai mult ca atât, Asociația Promo-LEX a fost informată recent și despre alte cazuri de răpire a persoanelor în ultimele trei săptămâni de către structurile de facto ale regiunii transnistrene. Aparent, situația epidemiologică și efectele declarării de către administrația de la Tiraspol a stării de urgență (instalarea suplimentară a posturilor de control și blocarea frontierei administrative), este utilizată de către structurile de facto din stânga Nistrului pentru consolidarea controlului efectiv în regiunea transnistreană prin măsuri brutale de intimidare a locuitorilor din Zona de Securitate.

Reieșind din urgența cauzei, ținând cont de lipsa absolută de informații pentru mai mult de 10 zile din momentul reținerii lui Constantin Mamontov de către structurile de grăniceri transnistreni,

Asociația Promo-LEX solicită:

1. Președintelui Republicii Moldova, Prim-ministrului și Biroului Politici pentru Reintegrare să întreprindă acțiuni suplimentare prompte, întru stabilirea locului de aflare a lui Mamontov Constantin și eliberarea lui din detenția ilegală;

2. Procuraturii Generale să investigheze situația descrisă mai sus prin prisma prevederilor Codului Penal. Să pornească o cauză penală și să depună eforturi considerabile întru tragererea la răspundere penală a persoanelor responsabile de răpirea și privarea de libertate a lui Mamontov Constantin;

3. Misiunilor diplomatice, Misiunii OSCE în Moldova, Comisiei Unificate de Control și Avocatului Poporului (Ombudsman) să monitorizeze situația respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale lui Mamontov Constantin și să condamne în termeni duri comportamentul abuziv al structurilor de facto din regiunea transnistreană.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Subscribe
Notify of
guest
0 комментариев
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x