Astăzi sărbătorim Crăciunul pe stil vechi | TELEVIZIUNEA NORDULUI

Astăzi sărbătorim Crăciunul pe stil vechi

Astăzi sărbătorim Crăciunul pe stil vechi

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Crăciunul pe stil vechi, sărbătoarea care marchează nașterea de acum circa două mii de ani a lui Hristos.

În această zi oamenii nu uită să așeze pe masa de sărbătoare cele mai gustoase bucate, iar gospodinele, pe lângă pâine și colaci, coc Crăciunei, aceștia din urmă sunt puși la icoană și ținuți până în primăvară, când începe semănatul.

Unul din obiceiurile principale ale Crăciunului este colindatul. Demult, mergeau la colindat doar bărbații și flăcăii. Însă, cu timpul, în cetele de colindători s-au strecurat și fete, iar astăzi, practic la colindat merg doar copiii. Majoritatea colindelor încep cu formula „Steaua sus răsare” evocând momentul când la Nașterea Lui Isus, s-a ivit pe cer steaua care i-a călăuzit pe cei trei regi magi la locul nașterii.

„Mersul cu icoana” este o tradiție respectată cu sfințenie la sat, care simbolizează colindul preoților care intră cu icoana Nașterii Domnului în toate casele din localitate binecuvântând, astfel gospodăriile și creștinii.

Masa de Crăciun include multe bucate din carne de porc, ceea ce simbolizează dorința de a avea un trai îmbelșugat. Conform tradiției se servesc friptură și cârnați de porc, sarmale, piftie, bătute, pește, dar și fructe, dulciuri și băuturi. În țara noastră este atestat și obiceiul de a mânca mămăligă în ziua de Crăciun, căreia îi sunt atribuite conotații magice.

Printre statele care mai sărbătoresc azi Crăciunul, pe lângă Republica Moldova, se numără Federaţia Rusă, Georgia, Muntenegru, Bulgaria, Macedonia, Serbia, Etiopia şi Grecia.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *