Avem susținerea Austrei la examinarea cererii de aderare la UE

Austria va susține cererea de obținere a statutului de țară candidată de aderare la Uniunea Europeană, depusă de către Republica Moldova. Acest lucru a fost confirmat președintei țării, Maia Sandu, de către membrii Grupului parlamentar de prietenie Austria – Ucraina, Moldova, Belarus, care au avut o întrevedere la Președinție cu șefa statului, astăzi, 22 iunie, în timpul vizitei de lucru pe care o desfășoară la Chișinău, scrie realitatea.md. 

Discuția a vizat situația de securitate și umanitară din regiune, precum și eforturile de euro-integrare ale Republicii Moldova, în contextul cererii de aderare la UE și al opiniei favorabile a Comisiei Europene privind acordarea statului de candidat pentru țara noastră.

Potrivit deputaților austrieci, Parlamentul și Guvernul de la Viena susțin parcursul european al Moldovei și sunt încrezători într-o decizie pozitivă în acest sens a statelor membre ale UE, în cadrul Consiliului European din 23-24 iunie.

Șefa statului a mulțumit Austriei atât pentru sprijinul pentru dezvoltare, acordat țării noastre de-a lungul anilor, cât și pentru susținerea pe durata pandemiei de COVID-19 sau, mai recent, pentru a ajuta refugiații din Ucraina.

„Membrii delegației au apreciat felul în care Moldova a gestionat fluxul de refugiați, dând dovadă de solidaritate în spirit european. Ei au reiterat disponibilitatea Austriei de a sprijini Republica Moldova pe calea transformării, în special pentru combaterea corupției și reformarea justiției, dar și pentru continuarea cooperării economice și în domeniul dezvoltării regionale”, se arată în comunicatul de presă al Președinției.

Precizăm că, membrii Grupului parlamentar de prietenie Austria – Ucraina, Moldova, Belarus se află, în perioada 21 – 24 iunie, într-o vizită la Chișinău. Agenda vizitei include întrevederi cu speakerul Igor Grosu, cu președintele Grupului parlamentar de prietenie Republica Moldova – Austria, Adrian Belîi, dar și cu alți membri ai Legislativului. Oficialii austrieci se vor mai întâlni cu președinta țării, Maia Sandu, și cu membri ai Guvernului. De asemenea, membrii delegației vor merge la Palanca și la Tudora, pentru a se întâlni cu refugiații ucraineni.

Amintim că, la 17 iunie, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să susțină cererea de obținere a statutului de stat candidat de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova și Ucrainei, pe când în cazul Georgiei a venit cu recomandarea de a înfăptui reforme politice, iar ulterior solicitarea va trece în faza examinării.

Președinta țării, Maia Sandu a salutat această decizie, afirmând că „mizează că pe faptul că, la reuniunea din 23-24 iunie a Consiliului European, statele membre ale UE vor sprijini recomandarea Comisiei Europene și vor acorda țării noastre statutul de țară candidată”.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *