Banca Mondială și-a revizuit în creștere prognozele pentru economia moldovenească | TELEVIZIUNEA NORDULUI

Banca Mondială și-a revizuit în creștere prognozele pentru economia moldovenească

Banca Mondială și-a revizuit în creștere prognozele pentru economia moldovenească

Banca Mondială și-a revizuit prognozele pentru creșterea economiei Republicii Moldova. Astfel, estimările de creștere pentru 2018 prognozate în luna iunie la 3,8% au fost revizuite la 4,8%, potrivit raportului semianual „Global Economic Prospects”.

Experții spun că această creștere s-a înregistrat datorită cererii interne puternice, stimulată de majorarea reală a salariilor, în special în sistemul bugetar, și redresarea remiterilor.

„În scenariul de bază, suntem cu mult mai optimiști decât am fost de obicei”, a menționat expertul Băncii Mondiale, Marcel Chistruga

Iar pentru anul curent, experții Băncii Mondiale prognozează creșterea Produsului Intern Brut cu 3,8 la sută și cu 3,5% în 2020.

În același timp, Ministerul Economiei și Infrastructurii estimează pentru acest an o creștere a economiei cu 4%, față de 3,8%, cât prognozase anterior. Autoritățile spun că ritmul de creștere reală a PIB-ului a fost majorat preponderent în rezultatul reformei fiscale privind implementarea cotei unice pentru impozitul pe venitul persoanelor fizice.

Cât privește Europa și Asia Centrală, regiune care include Republica Moldova, experții Băncii Mondiale arată că economia a încetinit la 3,1 la sută în 2018, de la 4 la sută în 2017. Conform prognozelor, economia rusă va scădea până la 1,5 la sută în 2019, iar cea a Ucrainei cu până la 2,9%. Cât privește creșterea economiei României prognozele au fost reduse de la 4,5 la 3,5 la sută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *