Un studiu spaniol demonstrează că alimentele industriale procesate, consumate în cantități mari, precum biscuiții, băuturile răcoritoare și burgerii, favorizeză îmbătrânirea biologică a celulelor umane.
În cadrul studiului a fost măsurat un marker al îmbătrânirii biologice – lungimea componentelor genetice numite „telomere”
Rezultatele cercetării arată că un regim alimentar greşit poate conduce la îmbătrânirea mai rapidă a celulelor.
Pareticipanții au fost împărțiți în patru grupuri, pornind de la cei mai mari consumatori de alimente ultraprocesate (trei sau mai multe pe zi) la cei cu cel mai mic consum de astfel de produse (mai puţin de două).
Alimentele ultraprocesate, considerate prea grase, prea dulci și prea sărate, au fost deja asociate cu boli precum obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul şi diferite tipuri de cancer.
La studiu au participat 886 de spanioli cu vârste de peste 55 ani și s-a ținut cont de consumul zilnic al alimentelor procesate.
Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.