CC: Președintele Republicii Moldova nu poate înainta un candidat la funcția de prim-ministru | TELEVIZIUNEA NORDULUI

CC: Președintele Republicii Moldova nu poate înainta un candidat la funcția de prim-ministru

CC: Președintele Republicii Moldova nu poate înainta un candidat la funcția de prim-ministru

Președintele Igor Dodon nu este în drept să propună un candidat la funcția de prim-ministru. Este decizia Curții Constituționale anunțată astăzi pe marginea sesizării lui Igor Dodon pe care a depus-o acum trei săptămâni.

În decizia sa, Curtea Constituțională a invocat lipsa organelor de conducere a Legislativului.

„Președintele Republicii Moldova nu poate înainta un candidat la funcția de prim-ministru în lipsa organului de conducere a Parlamentului. Imposibilitatea întrunirii Parlamentului din cauza lipsei organului care îl convoacă presupune imposibilitatea președintelui Republicii Moldova de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru”, a spus Mihai Poalelungi, președintele Curții Constituționale.  

Magistrații constituționali au mai constatat că șeful statului nu poate numi o candidatură pentru funcția de prim-ministru în condițiile în care Parlamentul nu se poate întruni în ședință plenară în care ar examina chestiunea cu privire la învestirea unui nou Guvern.

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă și nu poate fi supusă nici unei căi de atac.

Consilierul prezidențial în domeniul juridic, Maxim Lebedinschi, a declarat că Președinția va face comentarii pe marginea hotărârii Curții Constituționale după ce aceasta va fi publicată în „Monitorul Oficial”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *