fbpx
4.4 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Cetăţenii sunt îndemnați să nu dea foc anvelopelor, în noaptea de Paşti! Amenzile prevăzute

Citește și:

În scopul protecției sănătății populației și mediului înconjurător, Agenția de Mediu avertizează cetăţenii să renunţe la practicarea ritualului tradiţional secular în noaptea de Înviere, care duce la poluarea aerului. Mai mult de atât, arderea anvelopelor are un impact negativ asupra sănătății populației, cu efecte adverse severe, scrie realitatea.md. 

Arderea anvelopelor este interzisă și se sancţionează cu amendă de la 24 la 36 de unităţi convenţionale (de la 1200 la 1800 lei) aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 210 la 300 de unităţi convenţionale (de la 10,5 mii la 15 mii de lei) aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

De menționat că, la arderea anvelopelor în atmosferă sunt emanate zeci de substanţe chimice periculoase, cancerigene. Printre acestea se numără monoxidul de carbon, oxizi de sulf și de azot, dioxine, furani, metale grele, benzen şi hidrocarburi aromatice policiclice, iar în funcţie de caracteristica şi direcţia vântului, aceste substanţe pot fi dispersate la distanţe mai mari de 160 de km.

Ca rezultat, acest fapt are efect grav asupra organismului uman, monoxidul de carbon afectând celulele creierului şi provocând hipoxie. De asemenea, hidrocarburile afectează sistemul nervos şi cel respirator, provocând bronşită, astm, intoxicări pulmonare, precum şi agravarea bolilor cronice ale tractului gastro-intestinal.

Principalele forme de impact și risc pentru mediul și sănătatea publică determinate de deșeurile eliminate prin depozitare sunt:

  • modificări de peisaj și disconfort vizual – practicile existente în gestionarea deşeurilor produc disconfort vizual și olfactiv (mirosuri neplăcute, fum, mizerie, peisaje inestetice și grav afectate;
  • poluarea aerului;
  • poluarea apelor de suprafață – în cazul eliminării necontrolate și ilegale a deșeurilor în apropierea râurilor (pe malul acestora);
  • poluarea pânzei freatice – prin infiltrarea substanțelor dăunatoare, rezultate din reacțiile chimice ce au loc în depozitele necontrolate, mai ales la temperaturi ridicate;
  • contaminarea solului, modificări ale fertilității solurilor și pe terenurile învecinate, în cazul depozitării necontrolate a deșeurilor.

Agenţia de Mediu exercită monitoringul asupra stării de poluare a aerului prin intermediului reţelei naţionale de monitoring amplasată în 6 localităţi ale Republicii Moldova: Chişinău, Bălţi, Tiraspol, Rîbniţa, Bender şi Leova și include 18 posturi staţionare de observaţii, unde conform programului de trei ori în zi, se prelevează și se analizează probe de aer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un conațional bănuit în organizarea migrației ilegale, reținut în flagrant

Polițiștii de frontieră din cadrul SPF Otaci împreună cu ofițerii de investigații a DR Nord au destructurat un grup...

/VIDEO/ La Viișoara, Edineț, a fost inaugurat un Centru de Consultanță în Afaceri

La Viișoara, Edineț, a fost inaugurat un Centru de Consultanță în Afaceri pentru cei care vor să-și inițieze o...
  sursa: cursbnm.md