Confirmat de Moscova! Livrările de gaz au fost sistate încă în două state membre ale Uniunii Europene

Anterior, Kremlinul a impus ultimatum, solicitând ca statele europene să plătească pentru gaz în ruble. De facto, acestea trebuiau să deschidă două conturi: în valută internațională și în valuta națională rusă la Gazprombank, să facă transferurile, iar responsabilii să le convertească, informează TASS. Statele europene, însă, au refuzat să accepte asemenea condiții, menționând că acestea reprezintă încălcări ale contractului.

Guvernul german a reacționat, declarând că monitorizează situația, iar „securitatea aprovizionării este garantată”. Conform bani.md, mișcarea Gazprom este ar putea zdruncina industria germană, care se bazează foarte mult pe gazul rusesc, deși a reușit să reducă ponderea  importurilor din Rusia de la 55% la 35%.

După izbucnirea războiului din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei de către Occident, Kremlinul a elaborat o listă a țărilor „neprietenoase”. Vladimir Putin amenința atunci că va închide robinetul de gaz dacă acestea vor refuza să achite pentru livrări în ruble.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *