Consiliul Concurenței a amendat Avia Invest cu peste 17 mln lei

Compania Avia Invest, care din 2013 administrează complexul patrimonial al Aeroportului Internațional Chișinău, a fost amendată de către Consiliul Concurenței cu 17,48 milioane de lei pentru preluarea indirectă a controlului asupra întreprinderii Aeroport Handling SRL, fără notificarea Consiliului, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, Consiliul Concurenței precizează că între Avia Invest SRL și Aeroport Handling SRL, care prestează servicii de handling la sol la Aeroportul Chișinău, a avut loc „o operațiune de concentrare economică” care nu a fost notificată Consiliului Concurenței. Mai exact, Avia Invest SRL a preluat controlul indirect asupra întreprinderii Aeroport Handling SRL. Aceasta a avut loc în mai multe etape și a început în mai 2014. Consiliul a constatat că controlul a fost preluat prin relația de dependență economică a Aeroport Handling SRL față de Avia Invest SRL.

Consiliul specifică că preluarea controlului indirect de către întreprinderea Avia Invest SRL asupra întreprinderii Aeroport Handling SRL a condus la „integrarea verticală a întreprinderilor implicate”, iar această integrare a oferit posibilitate părții care a preluat controlul de a crea presiuni asupra unicului concurent al întreprinderii Aeroport Handling SRL pe piața serviciilor de handling la sol.

Cu o lună mai devreme, Plenul Consiliului Concurenței a amendat cu peste 31 milioane de lei Compania Avia Invest SRL, din cauza neexecutării de către aceasta a unei decizii anterioare din 2020, care prevede, pe lângă amendă, și îndeplinirea unor obligații.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *