Creștinii ortodocși de stil vechi prăznuiesc Schimbarea la Față a Domnului | TELEVIZIUNEA NORDULUI

Creștinii ortodocși de stil vechi prăznuiesc Schimbarea la Față a Domnului

Creștinii ortodocși de stil vechi prăznuiesc Schimbarea la Față a Domnului

Creștinii ortodocși de stil vechi prăznuiesc azi Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos, una dintre cele mai mari sărbători religioase. Această sărbătoare este cunoscută în popor și ca „Probajiile”, „Preobrajenia” sau „Probojenia”.

În această zi, Mântuitorul Iisus Hristos i-a luat pe ucenicii săi Ioan, Petru și Iacob și au urcat pe Muntele Tabor. Acolo, pe când se ruga, Domnul s-a schimbat la față. „Chipul radia, lumina ca soarele, iar hainele i s-au făcut albe ca zăpada, spune Biblia. Au apărut și cei doi mari proroci, Moise și Ilie, iar dintr-un nor s-a auzit: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, întru care am binevoit; pe Acesta să-L ascultați”. 

Potrivit credinței populare, „Probajiile” semnifică începutul toamnei. În această zi se duc la biserică struguri din recolta nouă pentru a fi sfințiți. Tot astăzi este dezlegare la pește pentru creștinii care postesc. De „Probajii”, nu e bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva. Fetelor li se recomandă să nu se pieptene de „Schimbarea la Față”, pentru că – spun legendele – s-ar putea să nu le mai crească părul, așa cum nu mai crește nici iarba.

Tradiția populară mai spune că în această zi nu se spală, iar femeile însărcinate, dacă vor posti în această zi, vor avea parte de o naștere ușoară și de copii sănătoși. Se mai spune că dacă de „Schimbarea la Față” vremea este însorită, toamna va fi una roditoare și îmbelșugată.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *