Curtea Constituțională: Alegerile parlamentare și scrutinul prezidențial nu pot avea loc în aceeași zi

Alegerile parlamentare anticipate și scrutinul prezidenţial nu pot avea loc în aceeaşi zi. Decizia a fost pronunțată de magistraţii Curţii Constituţionale (CC), care s-au expus asupra sesizărilor pentru interpretarea articolelor din Constituție.

CC a mai hotărât că dizolvarea Parlamentului, în ultimele 6 luni ale mandatului preşedintelui ţării, este interzisă în orice circumstanţă.

„Se respinge sesizarea care se referă la întrebarea privind procedura care trebuie urmată pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate şi a alegerilor prezidenţiale în aceeaşi zi. Dizolvarea Parlamentului în ultimele 6 luni ale mandatului preşedintelui ţării este interzisă în orice circumstanţă”, a menţionat Domnica Manole, preşedintele CC.

Amintim că sesizările la CC au fost depuse la 19 și 27 mai 2020 de către deputații din Prlament, Vasile Bolea și Sergiu Litvinenco. Sesizările s-au referit, în principal, la posibilitatea dizolvării Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui Republicii Moldova și la organizarea alegerilor parlamentare și prezidențiale (ordinare sau anticipate) în aceeași zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *