De astăzi intră în vigoare noua formulă. Costul de achiziție a gazului va scădea, dar nu și tariful

Chiar dacă prețul de achiziție al gazului va scădea începând de astăzi cu aproape 800 de dolari pentru o mie de m3 de gaz, tariful pentru consumatorii finali nu va fi mai mic de 30 de lei, a mai spus Andrei Spînu. Oficialul a explicat că o oportunitate de micșorare a tarifului se va produce, dacă va scădea prețul de pe bursele internaționale, scrie newsmaker.md.

„Eu am spus că costul de achiziție a gazului va scădea, nu tariful. Tariful pentru luna septembrie și dacă comparăm tariful pentru luna august, trebuia să fie de aproape 40 de lei. Tariful a fost menținut la 22 de lei și acum va fi 29. Niciodată nu am spus că tariful va scădea sau va crește în funcție de prețul de achiziție sau schimbarea formulei. Nu are legătura tariful cu devieri. Este adevărat că o bună parte din devieri sunt incluse în tarif, dar cea mai mare parte a tarifului o formează prețul de achiziție a gazului. Dacă vom vedea că prețul de pe bursele internaționale scade, și acest lucru s-a întâmplat în luna septembrie, atunci o dată cu scăderea prețului de achiziție ar apărea și oportunitatea de reducere a tarifului”, a explicat ministrul.

Prețul estimat de achiziție a gazului pentru luna octombrie este de 1028 USD pentru o mie de m3, cu peste 40 % mai puțin decât în septembrie. Pe 30 septembrie, Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie, către Gazprom.  Cu toate acestea, Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 milioane de m3 pe zi, au fost confirmate doar 5.7 milioane m3 pe zi.

În pofida acestui fapt, Andrei Spînu a dat asigurări că în această perioadă nimeni nu va fi deconectat de la gaz sau electricitate.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.