De la 1 octombrie statul va acorda o mie de lei lunar, pentru fiecare copil de până la doi ani

Începând cu 1 octombrie, statul va acorda o indemnizație lunară pentru fiecare copil, de până la doi ani, în sumă de o mie de lei, indiferent dacă părinții sunt sau nu asigurați în sistemul de asigurări sociale de stat, transmite agora.md. 

Comisia protecție socială, sănătate și familie a aprobat, cu votul unanim al membrilor prezenți la ședința de astăzi, raportul la proiectul de lege pentru modificarea Legii privind prestațiile sociale pentru copii, care are scopul de a reglementa stabilirea indemnizației respective. Comisia economie, buget și finanțe a dat aviz pozitiv proiectului.

În cazul persoanelor neasigurate care beneficiază actualmente de indemnizație pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani, în cuantum de 740 de lei lunar pentru fiecare copil, această indemnizație se va majora, respectiv, cu 260 de lei.

Pentru persoanele asigurate care actualmente beneficiază de indemnizație în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită conform Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale vor beneficia de 1000 lei lunar suplimentar.

Prin modificările operate recent la Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, în vederea realizării măsurii propuse au fost prevăzute mijloace bănești în mărime de peste 76 de milioane de lei, pentru aproape 63 de mii de beneficiari, pentru perioada de până la finele anului curent.

„În acest sens va fi asigurat caracterul nondiscriminatoriu cu privire la susținerea statului oferită familiilor pentru îngrijirea copiilor până la vârsta de doi ani”, se arată în nota de argumentare a proiectului.

Proiectul de lege va fi supus votului în cadrul ședinței în plen a Parlamentului.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.