Extrageri ilegale de nisip dintr-o carieră din Florești. Prejudiciul cauzat mediului este de aproape un milion de lei

Extragerile ilegale de nisip cuarțos care au fost efectuate timp de un an la zăcământul „Florești” au cauzat prejudiciu de aproape un milion de lei mediului. Potrivit Inspectoratului pentru Protecția Mediului, extragerile se efectuau periodic. În acest răstimp au fost extrase peste 2300 de m3 de nisip cuarțos.

În baza sesizării, inspectorii de mediu au efectuat un control inopinat la zăcământul de nisip cuarțos „Florești”, în rezultatul controlului s-a constatat, că timp de un an de zile a fost extras ilegal un volum de 2 370 m3, de substanță minerală utilă nisip cuarțos, astfel fiind cauzat prejudiciu mediului în sumă de 941 150,7 lei”, scrie într-un comunicat al IPM.

În procesul examinării cazurilor de extrageri ilegale efectuate la zăcământul „Florești” s-a stabilit că la conservarea excavațiilor miniere ale zăcământului nu a fost elaborat și coordonat Proiect de conservare care ar reflecta topografia carierei la momentul finalizării lucrărilor de exploatare.

Inspectorii de mediu recomandă elaborarea și coordonarea unui proiect tehnic de conservare a zăcământului de nisip cuarțos „Florești” în conformitate cu Codul Subsolului, pentru a  preveni extracțiile ilegale pe viitor și pentru asigurarea securității vieții oamenilor și mediului înconjurător.

Zăcământul de nisip cuarțos „Florești” se află la 3 km de orașul Florești. Acesta se află la balanța de stat al rezervelor de substanțe minerale utile și este de importanță națională.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

One thought on “Extrageri ilegale de nisip dintr-o carieră din Florești. Prejudiciul cauzat mediului este de aproape un milion de lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *