Fermierii din țară anunță proteste de amploare

Dezamăgiți din cauza situației critice în care s-au pomenit și scumpirea carburanților, agricultorii vor să iasă în stradă. Agricultorii din Asociația „Forța Fermierilor” anunță proteste pentru data de 21 iunie. Decizia vine în contextul situației critice din agricultură și „lipsei de dialog cu Guvernul”.

„La aproape 11 luni distanță după alegeri parlamentare Asociația Forța Fermierilor constată cu mare regret că asistăm în continuare la atitudinea total neglijentă față de un sector strategic, care reprezintă baza pentru aproape jumătate din exportul Moldovei, asigură peste o treime de locuri de muncă în țară și contribuie direct cu aproape 21% la formarea Produsului Intern Brut. Zeci de mii de fermieri în prezent sânt ultima redută pentru menținerea satelor pe linia minimală de plutire,” declară agricultorii din Asociația „Forța Fermierilor”.

Potrivit fermierilor, totul se produce pe fundalul pasivității autorităților. La toate motivele economice ce îi determină să protesteze, s-a mai adăugat și lipsa de dialog, spun aceștia.

În cadrul protestului fermierii vor cere:

a) restituirea fermierilor (cu excepția agroholdingurilor) accizelor în sumele depline la toata motorina, procurată de agricultori în anul 2022, cu debirocratizarea mecanismului de rambursare;

b) compensarea parțială a costurilor motorinei, fertilizantelor și pesticidelor în contextul scumpirilor exorbitante de ultimele 6 luni;

c) neadmiterea deficitului pe piața de diesel și plafonarea marjei comerciale pentru companiile petroliere la comercializarea angro a motorinei pănă la 1,5 lei per litru;

d) deblocarea exportului de grîu sau procurarea în rezerve de stat a cel puțin 100 mii tone de grău de la fermierii autohtoni.

Dar cel mai important , cerem respect față de sectorul agroindustrial, care este locomotiva dezvoltării economice a țării și baza principală pentru salvarea zonelor rurale.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *