Finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului, pusă în aplicare de către procurori. Primul politician vizat- Vladimir Plahotniuc

Procedura de finalizare a urmăririi penale în lipsa învinuitului pusă în aplicare de către procurori. Primul caz demarat îl vizează pe Vladimir Plahotniuc  în dosarul denumit generic „Frauda Bancară”.
Având în vedere modificările de ordin legislativ recent operate în Codul de procedură penală privind finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului, Procuratura Anticorupție a demarat procedura de finalizare a urmăririi penale în lipsa învinuitului Plahotniuc Vladimir în dosarul denumit generic „Frauda Bancară”.
În acest sens, la 22 august 2022, procurorul de caz a înaintat un demers judecătorului de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana prin care a solicitat acordul pentru finalizarea urmăririi penale, în lipsa învinuitului Plahotniuc Vladimir.
Așadar, în ședința din 06 septembrie 2022, avocatul învinuitului Plahotniuc Vladimir, după ce a făcut cunoștință cu materialele prezentate de procuror a înaintat o cerere privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a noilor prevederi introduse recent în Codul de procedură penală, care permit finalizarea urmăririi penale în lipsa învinuitului.
Prin urmare, în ședința de mâine 08 septembrie 2022, judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana urmează să  pronunțe o încheiere cu referire la admiterea/respingerea cererii nominalizate.
Reamintim că, în cadrul acestui episod pentru care s-a solicitat acordul în vederea finalizării urmăririi penale, Plahotniuc Vladimir a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor.  Episodul incriminat acestuia are ca referință perioada anilor 2013-2015, atunci când învinuitul a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, mijloace financiare în sumă de peste 39 milioane dolari SUA și 3.5 milioane Euro, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA  și  BC „Banca de Economii” SA.

Precizăm că, în cadrul acestei cauze penale a fost aplicat sechestru pe bunuri a cărui beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc în valoare totală de mai mult de un miliard de lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.