Focare de pestă porcină africană au fost înregistrate în Edineț și Dubăsari

Pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate două focare de pestă porcină africană. Unul s-a înregistrat în orașul Edineț, iar celălalt în extravilanul satului Molovata, raionul Dubăsari.

Au fost convocate Comisia pentru situații excepționale a raionului Edineț și Comisia pentru situații excepționale a raionului Dubăsari, care au aprobat Planul complex de măsuri de combatere și profilaxie a pestei porcine africane.

Pe 31 ianuarie 2022, prin testări de laborator a fost confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA), în probele recoltate de la porci domestici, în exploataţia de porcine, amplasată în extravilanul localităţii Recea, raionul Rîşcani. Acest fapt a fost anunțat astăzi, 2 februarie, de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).

Pe data de 1 februarie, a fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Rîşcani, care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eliminarea acestui focar.

Totodată, subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Rîşcani a demarat ancheta epidemiologică, a instituit măsuri de carantină. La moment sunt în desfăşurare măsurile de eradicare a focarului cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiști de la nivelul central al ANSA.

În jurul focarului au fost stabilite zonele de restricţii. Se efectuează catagrafia porcilor domestici în zonele de protecție și supraveghere, controlul rezervoarelor faunei sălbatice, controlul mișcării porcinelor și produselor alimentare din carne de porc pe teritoriul Republicii Moldova, screening-ul porcilor domestici din focar.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *