fbpx
9.4 C
Бэлць
vineri, aprilie 26, 2024

Franța în fața crizei energetice: costul ajutoarelor directe este estimat la 24 de miliarde de euro

Citește și:

Costul ajutoarelor directe acordate de Franța în cadrul „scutului energetic” este estimat la 24 de miliarde de euro, arată o analiză Le Figaro. Această cifră, care reprezintă un punct procentual din PIB-ul francez, ar putea crește și mai mult dacă prețurile continuă să se majoreze, transmite jurnal.md. 

În timp ce inflația a atins un nou record în august pentru zona euro, cu o creștere a prețurilor medii de 9,1% de la an la an, Franța a avut cea mai bună performanță, cu un salt de 6,5%. Cu toate acestea, această veste bună are un cost.

Potrivit Bercy, scutul energetic a costat deja aproximativ 24 de miliarde de euro de la introducerea sa în urmă cu un an. Această cifră reprezintă 1% din PIB-ul național și se așteaptă să crească în continuare.

Cea mai costisitoare măsură se referă la energia electrică. Plafonarea creșterii tarifelor reglementate a grevat bugetul de stat cu 10,5 miliarde de euro. O factură care ar trebui să continue să crească, în condițiile în care executivul a avertizat deja că nicio creștere bruscă nu va avea loc în 2022 sau 2023.

Pe locul al doilea se află ajutoarele pentru carburanți și, în special, reducerile la pompă: evaluate, pentru moment, la 7,5 miliarde de euro. Și în acest caz, totalul ar trebui să crească semnificativ. Reducerea tocmai a fost majorată considerabil la 1 septembrie, ajungând la 30 de cenți, față de 18 cenți până acum, notează Economedia. Această sumă va fi menținută timp de două luni (septembrie și octombrie), înainte de a scădea la 10 cenți în noiembrie și decembrie.

Aceasta este o măsură costisitoare și contestată, deoarece vine într-un moment puțin nepotrivit. De fapt, prețul benzinei este în scădere de mai multe săptămâni, după ce în iunie a depășit doi euro pe litru.

Al treilea și ultimul punct: subvențiile la gaze. Înghețarea tarifelor reglementate la nivelul lor din octombrie 2021 va costa 6 miliarde de euro.

Dincolo de aceste ajutoare directe, scutul energetic a mai costat 8 miliarde de euro pentru EDF (conform estimărilor companiei). O sumă care nu iese din buzunarele statului, dar care are totuși un cost indirect, deoarece statul rămâne primul și, în curând, singurul acționar al grupului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Rusia acuză Statele Unite că „sunt direct implicate” în războiul din Ucraina. Ce a stârnit furia Kremlinului

Kremlinul susţine că livrarea de rachete americane ATACMS Ucrainei nu va schimba nimic în desfășurarea războiului, după ce Washingtonul...

Ministerul Muncii și Protecției Sociale: 10 mai va fi zi lucrătoare

Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări legate de regimul de muncă în ziua de 10 mai, în...
  sursa: cursbnm.md