Grădinițele din întreaga țară vor trece la un program mai scurt de lucru | TELEVIZIUNEA NORDULUI

Grădinițele din întreaga țară vor trece la un program mai scurt de lucru

Grădinițele din întreaga țară vor trece la un program mai scurt de lucru

Toate grădinițele din țară vor trece la un program de 10 ore și nu 12, așa cum este în prezent în cazul majorității instituțiilor de învățământ.  

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării menționează că studiile în domeniul și experiența internațională indică un program optim de aflare a copiilor mici în mediul instituțional nu mai mare de zece ore pe zi. Și aceasta se face din perspectiva potențialului psiho-fiziologic limitat al copilului, dar și pentru a consolida relațiile dintre copil și părinți sau familia extinsă, pentru a-i oferi copilului bucuria comunicării cu părinții.

Pentru copiii care nu pot fi aduși sau luați în intervalul de activitate de zece ore al instituției preșcolare, Ministerul recomandă autorităților publice locale de nivelul întâi, în calitatea lor de fondatori și gestionari ai instituțiilor de educație timpurie publice, să formeze grupe de serviciu, cu salarizare suplimentară a educatorului de serviciu din fondul de salarizare disponibil.

Ministerul mai menționează că trecerea la program de activitate de zece ore pe zi nu va afecta salarizarea personalului, deoarece se va modifica și norma didactică, de 30 de ore pe săptămână și vor fi stabilite două posturi de educator la o grupă de copii în toate grădinițele din țară, așa cum în prezent sunt posturi de educator doar la program de 12 ore al grădiniței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *