/VIDEO/ „Dacă cade de la etajul 5, casca nu-l ajută”. Angajații Gospodăriei locativ comunale din Bălți, în pericol la locul de muncă

Nici vorbă de securitate. Angajații Gospodăriei locativ comunale din Bălți efectuează lucrări de reparație a acoperișului unui bloc cu 5 etaje fără echipament prevăzut de legislație. Oamenii nu au nici încălțăminte specială, nici centuri de protecție și nici măcar cască.

Oamenii care locuiesc în blocul cu pricină susțin că se tem ca nu cumva vreun lucrător să cadă.

„Este obligațiunea șefului de șantier să nu le permită lucrătorilor să urce la așa înălțime fără hainele potrivite. Toate tehnicile de securitate trebuie respectate.”

„Desigur că este tehnica lor de securitate. La orice loc de muncă trebuie să se atragă atenția la asta.”

Muncitorii au refuzat să vorbească cu echipa TV Nord. În spatele camerei, însă, ei au declarat că au primit indicații de la șefa de șantier să nu vorbească cu jurnaliștii. Cea din urmă s-a arătat deranjată de prezența camerei și a declarat că, pentru astfel de lucrări nu sunt prevăzute tehnici de securitate.

„Nimeni din administrație nu a sunat, noi am fost șocați de prezența dumneavoastră, de aceea noi nu am știut că veți fi aici și nimeni nu a speriat pe nimeni. Acestea nu sunt lucrări în care este implicată o macara, ei pur și simplu întind betonul. Este și o îngrădire, mă scuzați, dar dacă vor cădea de la etajul 5, casca nu o să-i mai ajute. În acest tip de lucru nu este obligatorie purtarea căștii. La ziua de azi ei doar întind betonul.”

Potrivit Șefului Inspecției Teritoriale de Muncă Bălți, respectarea normelor de securitate pe șantier este obligatorie.

SERGHEI STRUL, șef al Inspecției Teritoriale de Muncă Bălți: „Angajatorul este obligat să doteze salariații cu echipament necesar de protecție. Fără de echipament special de protecție nu se permite efectuarea lucrărilor. La dânșii nu există niciun echipament de protecție, nici căști, nici centurile de protecție, nici îmbrăcămintea specială. Bazându-se pe imaginile date, de către colaboratorii Inspecției Teritoriale de Muncă Bălți va fi pornit efectuarea unui control.”

De la începutul anului 2022 Inspecția Teritorială de Muncă Bălți a efectuat 72 de controale în domeniul securității și sănătății în muncă și au constat 529 de încălcări. Drept urmare au fost pornite 49 de proceduri contravenționale.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *