/VIDEO/ Un sat din nordul țării cu sute de turiști și 12 gospodării: „Avem doar biserica”

Rugăciune și liniște. Așa încep diminețile în satul Stîrceni din raionul Florești. Aici au mai rămas doar 12 locuitori și o mică comunitate monahală. Chiar dacă este numai ruini, satul poate fi găsit ușor pe hartă, grație Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” care este vizitată de mii de creștini din țară și de peste hotare.

PAISIE TAMAZLÂCARU, stareț: „Întâmplător am trecut prin aceste locuri. Eu sunt venit de la mănăstirea Dobrușa. După aceea am trecut întâmplător la o trebuință a unui localnic de aici. Am făcut Sfântul Maslu a unui gospodar și am văzut această biserică. Era pângărită, murdară, nu mai era nimic din ea”.

În mănăstire slujesc doar patru persoane. Starețul, doi călugări și un preot. Potrivit starețului, chiar dacă a avut de suferit în perioada sovietică, lăcașul sfânt a fost renovat şi a devenit o atracție turistică pentru localitate.

PAISIE TAMAZLÂCARU, stareț: „Și m-am gândit că probabil este binecuvântarea lui Dumnezeu. Desigur că a fost greu, am întâmpinat multe obstacole. Altarul practic nu era, erau niște pari, aici tot nu era nimic. Intrarea în biserică și clopotnița deteriorată”.

Chiar și cu sute de turiști, localitatea este pe cale de dispariție. Cu gospodării pe care le poți număra pe degete.

„Nu au unde lucra și se duc în alte orașe, în alte părți, aici unde să lucrezi?! Avem numai biserică, magazin nu avem, am avut înainte, dar a murit vânzătoarea și s-a închis magazinul”.

„A fost satul mai mare, dar încetul cu încetul, lumea pleacă în Varvareuca”.

Tot ce mai au locuitorii de aici este credința în Dumnezeu. Ei spun că trăiesc prin rugăciune, iar de când mănăstirea din localitate a început să lucreze localnicii spun că mai schimbă câte o vorbă cu creștini din diferite colțuri ale lumii care vin cu diferite probleme la monahi.

NINA ȚURCAN, locuitoare s. Stîrceni: „Știți, de când a început să lucreze biserica, parcă a înflorit o floare pe malul acesta. E vie. Biserica este îngrijită de părinte. Vine lume de peste lume. Vine cineva care să se lecuiască, dar unicul leac este credința în Dumnezeu. Dacă crezi o să te lecuiești”.

La începutul anilor 2000 Mănăstirea Sf Gheorghe a fost renovată de către o comunitate monahală, iar în anul 2003 este oficiată prima Sf. Liturghie, după mai zeci de ani, timp în care biserica a fost delăsată.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

One thought on “/VIDEO/ Un sat din nordul țării cu sute de turiști și 12 gospodării: „Avem doar biserica”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *