/VIDEO/ Brichetele – la mare căutare. În acest an prețul lor crește considerabil

Sezonul rece se apropie cu pași grăbiți, iar prețurile la combustibilul solid cresc ca pe drojdie. Chiar dacă brichetele sunt considerate cele mai ecologice și accesibile ca preț, anul acesta și ele s-au scumpit cu peste 45 la sută. Totul din cauza lipsei de materie primă, spun producătorii.

IVAN  DAMASCHIN, administrator: „Așteptăm deja materia primă ca să putem să procesăm deșeuri agricole pentru a produce brichete pentru populație. Se micșorează cantitatea pe care o avem, inițial, avem capacitatea de producție mare și avem criză de materie primă, încercăm să ne reorganizăm, să folosim materie primă de altă proveniență. În afară de coji de floarea soarelui, sunt paiele, sunt tocături de lemn, încercăm să ținem piept.”

Pentru a veni în întâmpinarea oamenilor, în acest an, producătorii fabrică brichete din paie la un loc cu coji de răsărită.

IVAN  DAMASCHIN, administrator: „Materia primă va fi mai scumpă, noi o achiziționăm, nu o producem. Deja în funcție de prețul de achiziție, se formează și prețul de vânzare la produsul finit. Populația la finalul sezonului trecut a văzut că este în creștere produsul și au încercat din timp să-și facă rezerve.”

În același timp, oamenii spun că prețurile sunt prea mari și speră să fie ajutați de stat pentru a se încălzi la iarnă.

„Cu cel de sus ne-om încălzi. Cu cel de sus, cine ne dă nouă ceva? Nu ne dă nimeni nimic. Cu o tonă din iarnă nu ieși, este slută treaba, nu știu cum  a fi mai departe, dar intrăm în iarnă și flămânzi și cu frigul.”

„Căutăm și noi mai ieftin, dar nu ne dau. Iată stăm și ne gândim, mă uit că acest tizic care se vinde acum, e 7 000 de lei. Să strâng bani și o să-mi iau. Ce pensie am, primesc 1 800, asta ce-i pensie.”

Dacă în luna iunie o tonă de brichete costa între 2 800 și 3 000 de lei, acum costă 5 500 de lei.

CÂT COSTĂ O TONĂ DE BRICHETE

LUNA IUNIE 2022 – 2 800 – 3 000 LEI

LUNA SEPTEMBRIE 2022 – 5 000 – 5 500 LEI

 

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.