Igor Dodon a fost suspendat din funcție. Cine va ocupa interimatul acestuia | TELEVIZIUNEA NORDULUI

Igor Dodon a fost suspendat din funcție. Cine va ocupa interimatul acestuia

Igor Dodon a fost suspendat din funcție. Cine va ocupa interimatul acestuia

Șeful statului Igor Dodon a fost suspendat din funcție de către Curtea Constituțională, pentru că nu și-a îndeplinit obligațiunile constituționale privind dizolvarea Parlamentului. Interimatul acestuia va fi asugurat de premierul Pavel Filip.

În această dimineață, Curtea Constituţională s-a pronunţat cu privire la circumstanţele care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova. Astfel, a fost emis următorul aviz:

1) Se constată ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de dizolvare a Parlamentului refuzul deliberat al Preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de a sesiza Curtea Constituțională, pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate, fapt care reprezintă, potrivit articolului 91 din Constituţie, o imposibilitate temporară de exercitare a atribuţiilor sale în acest sens.

2) În baza articolului 91 din Constituţie, potrivit ordinii exercitării interimatului, Prim-ministrul în exercițiu, dl Pavel Filip, în calitate de Preşedinte interimar al Republicii Moldova va sesiza Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a și, după caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

Prezentul aviz este definitiv și nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *