Igor Grosu: Cu Gazpromul vom continua discuția, dar căutăm surse alternative

Moldova în prezent poartă discuții cu gigantul rus, Gazprom, despre livrările de gaze naturale. Anunțul a fost făcut de către președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Prime time” la un post de televiziune privat, scrie realitatea.md.

„Noi trebuie să luăm în considerare toate scenariile, de la cele mai moderate până la cele mai puțin dorite. Tocmai de asta și se fac aceste planuri și scenarii, că reducem consumul, că vom folosi păcură, că vom reduce consumul în cazul anumitor instituții, deci sunt scenarii și trebuie să fim gata. Trebuie să fim sinceri și corecți cu oamenii pentru că succesul nostru depinde de fiecare în parte. Cu gazele suntem în discuții pentru a avea surse alternative. Cu Gazpromul vom continua discuția. Știu că Moldovagaz este în contact permanent cu Gazpromul. Auditul la Moldovagaz a demarat. Suntem deschiși să discutăm în continuare. Nu vorbim de datoria malului stâng, asta nu se discută și da, continuăm să căutăm și surse alternative de asigurare cu gaz, incluvis în România. Ce ține de electricitate, cred că lucrurile stau mai bine în opinia mea pentru că există surplus de energie electrică în Ucraina și Ucraina caută posibilități să exporte. Totodată și Cuciurganul își continuă activitatea”, a declarat Grosu.

Republica Moldova este amenințată de criza gazelor, deoarece concernul rus Gazprom poate rezilia contractul urmare a nerespectării termenului de efectuare a auditului datoriilor istorice de 709 mil. USD.

Prețul gazului achiziționat de Republica Moldova crește de o lună la alta. Pentru luna august prețul stabil este 1459 USD pentru mia de metri cubi, iar pentru luna septembrie prețul prognozat este de 1692 USD.

Populația achită, în prezent, un tarif de 23 de lei pentru metrul cub, însă Moldovagaz spune că acesta nu acoperă costul gazului importat și a dus la crearea devierilor financiare de un miliard de dolari, iar la sfârșitul anului 2022 suma ar putea crește la 3,9 miliarde de lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.