Indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de doi ani ar putea fi aceeași indiferent că părinții sunt persoane asigurate sau nu

Indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea acestuia a vârstei de doi ani va fi stabilită și acordată pentru fiecare copil în cuantum egal, indiferent de statutul părintelui acestuia în calitate de persoană asigurată sau neasigurată. Astfel, indemnizația lunară va constitui 1.000 lei. Autoritățile au prezentat pentru consultări publice un proiect de lege care prevede modificarea și completarea Legii nr. 315/2016 privind prestaţiile sociale pentru copii, scrie bizlaw.md.

Autorii inițiativei spun că în acest fel va fi asigurat caracterul nondiscriminatoriu cu privire la susținerea statului oferit famiilor pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani.

Legislația în vigoare prevede că persoanele asigurate/ neasigurate beneficiază de următoarele tipuri de indemnizaţii:

  • indemnizaţia unică la naşterea copilului;
  • indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani, conform opțiunilor – în cazul persoanelor asigurate şi indemnizaţie lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de doi ani – în cazul persoanelor neasigurate;
  • indemnizația lunară de suport pentru creșterea până la vârsta de trei ani a copiilor gemeni sau a mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină, persoanelor asigurate și neasigurate.

Dacă proiectul va fi adoptat acesta ar urma să intre în vigoare de la începutul lunii octombrie a acestui an.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.