Jānis Mažeiks: Kremlinul trebuie lipsit de posibilitatea utilizării resurselor energetice ca instrument politic

Kremlinul își extinde utilizarea resurselor energetice ca instrument de influență politică și ar trebui depuse eforturi pentru a-l priva de o astfel de oportunitate. Acest lucru a fost afirmat de ambasadorul UE în Moldova, Jānis Mažeiks marți, la un briefing cu ocazia acordării Moldovei a unui grant de la UE pentru creșterea eficienței energetice, transmite Infotag.

El l-a citat pe Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, care a spus că „fiecare euro cheltuit pentru tranziția energetică îl vom ține departe de mâinile unui guvern autoritar care a lansat un război agresiv. Fiecare euro investit în proiecte de energie verde ne sporeşte libertatea de a lua decizii”.

„Investiția în eficiența energetică este o strategie fără eşec. Datorită prețurilor ridicate la energie, orice reducere a consumului are ca rezultat și o reducere a facturilor la utilități”, a subliniat Mažeiks.

De asemenea, importantă, potrivit acestuia, este și sarcina de a face faţă schimbărilor climatice, iar reducerea consumului, datorită creșterii eficienței energetice, va asigura un mediu sănătos pentru generațiile viitoare.

„Lucrările de îmbunătățire a eficienței energetice ar fi trebuit să înceapă ieri. Dar este bine că putem începe astăzi. Cert este că această direcție nu a fost o prioritate a guvernelor anterioare ale Republicii Moldova. Dar ne bucurăm că actualul guvern a pus pe primul plan securitatea energetică, eficiența energetică, independența energetică, pentru că acest lucru este foarte important pentru asigurarea stabilității țării”, a menționat ambasadorul UE.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Sursa: Infotag

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.