La granița moldo-ucraineană UE intensifică sprijinul pentru gestionarea frontierelor

Mandatul Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM) a fost  consolidat prin acordarea de competențe executive EUBAM. Acest lucru va permite experților EUBAM să participe direct la controlul frontierelor și va complementa echipele de gestionare a frontierelor ale Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX). Totodată, în cadrul ședinței din 2 iunie, deputații au aprobat în prima lectură modificări legislative pentru reglementarea șederii reprezentanților FRONTEX, transmite agora.md. 

De la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, EUBAM și-a reorientat acțiunile pentru a ajuta la gestionarea afluxului de refugiați în Republica Moldova, în special redistribuind personalul său la ce mai aglomerate puncte de trecere a frontierei.

Misiunea, în cadrul noul său mandat consolidat, va complementa echipele de gestionare a frontierelor ale Frontex, iar EUBAM și Frontex vor coopera îndeaproape pentru îndeplinirea sarcinilor lor.

Pentru a contribui la soluționarea afluxurilor de refugiați, sprijinul extins în valoare de 15 milioane de euro pentru EUBAM va permite recrutarea de personal suplimentar și va oferi echipamente, precum și instruirea polițiștilor de frontieră proaspăt angajați din Republica Moldova.

În plus, UE a lansat o nouă acțiune în valoare de 15 milioane de euro pentru a sprijini procedurile din prima linie de control și tranzitul eficient și demn al cetățenilor afectați din Parteneriatul Estic, precum și întoarcerea voluntară, în condiții sigure și demne, ale resortisanților vulnerabili din țări terțe în țările lor de origine.

Amintim că, în cadrul ședinței din 2 iunie, Parlamentul a aprobat modificări legislative pentru reglementarea șederii în Republica Moldova a reprezentanților FRONTEX pe perioada operațiunilor comune. PROIECTUL de modificare a unor acte normative a fost aprobat de Legislativ în prima lectură, cu voturile a 53 de deputați.

Ajustarea cadrului legal va permite utilizarea de către reprezentanții FRONTEX a armelor de serviciu, a mijloacelor speciale din dotare, precum și a forței fizice pentru autoapărare legitimă și apărarea legitimă a membrilor echipelor.

Proiectul de lege urmează a fost adoptat de Parlament și în lectura a doua.

Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM) a fost lansată în 2005. Misiunea colaborează cu Republica Moldova și Ucraina pentru a armoniza controlul la frontieră și standardele și procedurile vamale și comerciale cu cele din statele membre ale UE.

UE a finanțat EUBAM cu 143 de milioane de euro de la începutul activității sale în 2005. Începând cu luna mai, EUBAM are aproximativ 20 de experți operaționali, iar procedurile de recrutare sunt în curs de desfășurare pentru a ajunge la un număr de 40 de experți, cu posibilitatea de a adăuga la necesitate experți pe termen scurt.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *