Mai are o șansă. În satul Țaul au fost amenajate spații pentru Muzeul istorico-etnografic

În incinta edificiului istoric din satul Țaul renovat în anul 2014 din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) au fost amenajate recent spații pentru Muzeul istorico-etnografic al satului Țaul. În anul 2015, Primăria satului Țaul își mutase sediul în clădirea istorică proaspăt renovată, ceea ce, ulterior, a cauzat stoparea finanțării proiectului „Reabilitarea monumentului istorico-arhitectural Conacul Pommer și a drumului de acces la parcul dendrologic din satul Țaul, raionul Dondușeni”, implementat de ADR Nord în perioada 2013-2014.

După ce jurnaliștii TV Nord au realizat un material despre starea în care se află conacul, miercuri, 10 august 2022, specialiștii ADR Nord în monitorizare și evaluare au întreprins o vizită la Țaul, unde au constatat că autoritatea publică locală a întreprins măsuri pentru îndeplinirea recomandărilor ADR Nord expuse în raportul de evaluare al proiectului. Au fost amenajate spații destinate muzeului localității la parterul clădirii administrative, reabilitată în cadrul proiectului menționat. Astfel, au fost înlăturate o parte din motivele care au cauzat neîndeplinirea Planului de durabilitate a proiectului. Totodată, specialiștii ADR Nord au recomandat ca pe frontispiciul clădirii să fie afișată denumirea instituției muzeale, asigurându-se în acest mod informarea turiștilor.

„ADR Nord va monitoriza asigurarea tuturor condițiilor de funcționare a muzeului, conform parametrilor indicați în cererea de finanțarea a proeictului. Primăria satului Țaul s-a declarat deschisă spre colaborare cu autoritățile regionale și centrale în vederea intensificării eforturilor comune pentru reabilitarea Conacului Pommer”, au declarat responsabilii din cadrul Agenției de Dezvoltare Nord.

În perioada 2013-2014, pentru implementarea proiectului turistic din Țaul au fost valorificate 9,6 mil. lei din cei peste 26,3 mil. lei solicitate din sursele FNDR. Cu acești bani a fost posibilă efectuarea lucrărilor de construcție-montaj a 0,293 km de gard din metal, 2,807 km de gard din plasă metalică, renovarea a 0,387 km de gard istoric și a porții centrale a Parcului Țaul, precum și renovarea casei-muzeu.

Unul dintre cele mai mari monumente ale naturii din Republica Moldova, Parcul Țaul are o suprafață de 46 de hectare și o rețea de drumuri de 12,5 km. Până în aprilie 2013, parcul s-a aflat în gestiunea Grădinii Botanice, după care a fost transferat în gestiunea Primăriei satului Țaul

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.