Maia Sandu, despre fenomenul scurgerii de informații, dosarele tergiversate și alertele cu bombe

În cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS), membrii acestuia au discutat despre fenomenul scurgerii de informații, dosarele legate de marea corupție care sunt în continuare tergiversate și subiectul alertelor cu bombe. Despre aceasta a anunțat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, scrie agora.md.

„Am discutat  despre progresele și obstacolele în înfăptuire justiției și măsurile care trebuie întreprinse să crească gradul de credibilitate, viteza de examinare a dosarelor  de corupție și combaterea acțiunilor cu  caracter terorist”, a declarat președinta Maia Sandu.

În ce privește fenomenul scurgerii de informații, aceasta a  precizat că situația dăunează credibilității justiției și anchetei, reprezentând o dovadă că există corupție în cadrul sistemului. În acest sens, membrii CSS au propus ca soluție elaborarea unui mecanism strict de evaluare a acestor încălcări. Printre alte probleme constatate se numără și documentarea insuficientă din cadrul anchetelor și lipsa finalității pe dosarele de mare corupție, dar și cazurile de „justiție televizată”.

Sigur, sunt întrebări și către procurori, dar mai multe întrebări sunt și la sistemul judecătoresc. Procurorul general interimar a prezentat rapoarte despre cazurile trimise în instanțele de judecată, despre care nu s-a mai auzit nimic nou. Am solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să vină cu informații și cu soluții, fie că e nevoie de o instanță specializată sau complet specializat”, a spus președinta.

Aceasta a precizat că s-a discutat și despre introducerea unor noi prevederi legale în vederea eliminării abuzurilor de drept, menționând cazurile în care avocații se folosesc de diverse proceduri pentru a tergiversa procesul de judecată. Totodată, șefa statului a anunțat că instanțele au pus sub sechestru bunuri în valoare de șapte miliarde de lei.

„Procuratura Generală ne-a spus că astăzi sunt puse sub sechestru șapte miliarde de lei. Noi am spus că vrem să discutăm despre banii confiscați, nu doar sechestrați. (…) Faptul că acești bani sunt la categoria sechestru și nu sunt întorși bugetului de stat, este din cauza faptului că instanțele de judecată nu aplică deciziile”, a menționat Sandu.

Am accentuat necesitatea  aplicării mecanismului de confiscare extinsă, instrumente sunt, ele există, ei trebuie să se apuce de lucru”, a adăugat președinta R. Moldova.

În ce privește alertele cu bombă, șefa statului a precizat că numărul lor este în creștere și scopul acestora este de a induce anxietate în societate și a destabiliza situația din țară.

Dar vedem și motivația penalilor de a  tergiversa procesele de judecată. Dacă e să analizăm numărul instituțiilor vizate de alerte cu bombă, cele mai multe au vizat instanțele de judecată”, a precizat Sandu.

În acest sens, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Informații și Securitate urmează să vină cu un mecanism comun de estimare a riscurilor în cazul alertelor cu bombă.

Amintim că membrii Consiliului au discutat despre progresele și obstacolele existente în procesul de înfăptuire a justiției și despre prioritățile agendei legislative privind reforma justiției. Un alt subiect pus în discuție se referă la combaterea și contracararea acțiunilor cu caracter terorist.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.