fbpx
5.1 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Maia Sandu, despre tranzitul gazelor naturale prin Ucraina: Guvernul discută cu alți furnizori

Citește și:

Șefa țării, Maia Sandu, susține că autoritățile caută soluții care ar asigura țara din punct de vedere energetic în cazul unei întreruperi de furnizare a gazelor naturale sau a energiei electrice. Aceasta în condițiile în care, conducta care asigură Moldova cu gaze, tranzitează Ucraina, țară în care se desfășoară război. Iar cea mai mare parte a energiei electrice vine din regiunea transnistreană – Centrala termoelectrică Cuciurgan. Declarațiile au fost făcute la emisiunea În Profunzime la ProTV, scrie agora.md.

Președinta țării afirmă că în prezent Guvernul este în discuții cu alți furnizori de gaze naturale care ar putea asigura țara cu cantitățile necesare în cazul întreruperii aprovizionării din Rusia:

Este o vulnerabilitate majoră și în trecut am avut probleme din cauza acestui singur furnizor. Este o problemă la care încercăm să găsim alternative și Guvernul discută cu ați furnizori de gaze să vedem cât de repede tehnic, și nu doar tehnic, se pot asigura aceste furnizări în cazul în care se întrerupe furnizarea de gaze”, spune Maia Sandu.

Potrivit șefei statului, în cazul gazelor naturale, există țevi în conexiune cu România, la Ungheni și la sudul țării. Țevi pe unde Moldova ar putea primi gaze naturale dacă identifică de unde să le cumpere.

„În cazul energiei electrice e mai complicat pentru că, în prezent, putem primi doar din Transnistria sau din Ucraina. Iar Ucraina este într-o situație  foarte complicată și nu e clar cât, când și dacă putem cumpăra în general. Putem cumpăra și din România, dar înainte să se finalizeze această linie Vulcănești -Chișinău, totuși cantitățile sunt mici”, spune președinta țării.

Maia Sandu susține că este examinată și capacitatea internă a țării de producere a energiei electrice. Însă, această producție poate asigura doar 20% din necesitățile țării.

La fel, președinta a punctat că războiul din Ucraina a influențat majorare prețului la gaze naturale pe piața internațională.

AGORA amintește că potrivit calculelor preliminare, prețul de achiziție al gazelor naturale pentru SA „Moldovagaz” în luna martie va fi de 547,26 dolari per mia de metri cubi. Un anunț în acest sens a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei Vadim Ceban, la 1 martie.

Menționăm că pentru luna februarie, R. Moldova cumpără gaze naturale cu 563 de dolari per mia de metri cubi.

La fel, amintim că, ANRE a aprobat un tarif de 14,06 lei fără TVA, care devine 15,18 lei cu aplicarea TVA pentru gaze naturale. Noul preț este aplicat retroactiv, începând cu 1 ianuarie 2022.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un conațional bănuit în organizarea migrației ilegale, reținut în flagrant

Polițiștii de frontieră din cadrul SPF Otaci împreună cu ofițerii de investigații a DR Nord au destructurat un grup...

/VIDEO/ La Viișoara, Edineț, a fost inaugurat un Centru de Consultanță în Afaceri

La Viișoara, Edineț, a fost inaugurat un Centru de Consultanță în Afaceri pentru cei care vor să-și inițieze o...
  sursa: cursbnm.md