fbpx
13.1 C
Бэлць
joi, aprilie 25, 2024

Moldova, condamnată la CEDO. Trebuie să achite peste 67 000 de euro din bugetul de stat

Citește și:

Republica Moldova este obligată să achite 67 750 de euro despăgubiri din bugetul de stat. Asta după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis pe 14 septembrie 2021, o hotărâre în cauza fostului deputat Grigore Petrenco şi alţi şase contra Republicii Moldova, prin care a recunoscut violarea mai multor articole din Convenţie.

Potrivit Promo-LEX, Curtea a dispus ca Guvernul Republicii Moldova să achite reclamanţilor suma totală de 63.750 de euro, în calitate de prejudicii morale, pentru violările comise şi suma de 4.000 de euro, în calitate de costuri şi cheltuieli de reprezentare şi asistenţă juridică în faţa CEDO. Cauza se referă la reţinerea, arestarea şi detenţia reclamanţilor în baza unor acuzaţii de tulburări în masă, ca urmare a unei demonstraţii pe care aceştia au organizat-o în faţa sediului Procuraturii Generale în septembrie 2015.

Toţi reclamanţii au fost deţinuţi timp de patru luni şi jumătate în penitenciarul nr. 13 şi, aproximativ pentru aceeaşi perioadă de timp, s-au aflat în arest la domiciliu. În perioada în care aceştia se aflau în arest la domiciliu, reclamanţii au fost forţaţi să poarte brăţări electronice, pe care trebuiau să le încarce la fiecare cinci ore.

Reclamanţii s-au plâns la CEDO cu privire la următoarele violări ale Convenţiei: Primul reclamant s-a plâns cu referire la condiţiile detenţie în penitenciarul nr. 13. Detenţia reclamantului în Penitenciarul nr. 13 a reprezentat un tratament inuman şi degradant, încălcându-se Articolele 3 şi 8 din Convenţie. Toţi reclamanţii se plâng, în temeiul articolului 5 § 1 al Convenţiei, că privarea de libertate nu se baza pe o suspiciune rezonabilă că aceştia au comis o infracţiune şi că detenţia acestora a fost arbitrară şi ilegală.

Ei, de asemenea s-au plând că privarea lor de libertate nu a fost bazată pe motive relevante şi suficiente şi că instanţele naţionale nu şi-au motivat suficient hotărârile judecătoreşti cu privire la aplicarea şi prelungirea măsurilor preventive.

Reclamanţii au fost arestaţi şi acuzaţi de infracţiunea de participare la tulburări de masă, infracţiune care, conform textului articolului 285 din Codul penal, este descrisă ca fiind implicată în „violenţă împotriva persoanelor, pogromuri, incendiere, deteriorarea bunurilor, utilizarea armelor de foc sau a altor obiecte utilizate ca arme şi rezistenţă violentă sau armată reprezentanţilor autorităţilor”.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Rusia acuză Statele Unite că „sunt direct implicate” în războiul din Ucraina. Ce a stârnit furia Kremlinului

Kremlinul susţine că livrarea de rachete americane ATACMS Ucrainei nu va schimba nimic în desfășurarea războiului, după ce Washingtonul...

Ministerul Muncii și Protecției Sociale: 10 mai va fi zi lucrătoare

Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări legate de regimul de muncă în ziua de 10 mai, în...
  sursa: cursbnm.md