Moldova va stoca gaze în România și Ucraina. Ce se va întâmpla în cazul în care Gazprom va livra un volum mai mic de gaze naturale

Vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că Republica Moldova va stoca gaze în România și Ucraina. Totodată, în contextul în care Gazprom a confirmat livrarea unui volum cu 30% mai mic de gaze decât cel solicitat, Spînu a declarat că țara ar putea accesa stocurile de rezervă pentru a acoperi consumul, scrie agora.md.

„Vom stoca în Ucraina și România din simplul motiv că capacitățile de stocare în România au anumite limitări tehnice și este nevoie să facem această diversificare a stocului. Nu vedem careva riscuri pentru stocul de gaz în Ucraina”, spune vicepremierul.

„În caz că Gazprom totuși nu va oferi cele 30% de gaze conform contractului, Energocom deja are stocate 53,5 milioane de metri cubi de gaz, care ar putea fi folosite pentru a acoperi consumul care va fi necesar”, a declarat Andrei Spînu.

Vicepremierul s-a arătat nemulțumit de faptul că Gazprom a confirmat livrarea unui volum mai mic de gaze decât era preconizat.

„Au făcut referință la o problemă tehnică, dar noi nu credem că este argumentat. Incertitudinea în care operează Gazprom în această perioadă este foarte mare. Noi credem că nu este un comportament normal. Noi contam pe o relație de bună credință, corectă, fiindcă până la urmă vorbim despre viața și sănătatea oamenilor”, a declarat Andrei Spînu.

Amintim că MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Astfel din cele 8,06 de milioane de m3 pe zi, pentru ambele maluri, au fost confirmate 5,7 milioane de m3 pe zi, livrările fiind limitate cu peste 30%. Asta deși MoldovaGaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.