Natalia Gavrilița despre alertele cu bombă: „Ele vin din extern, din Belarus, Rusia”

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilita, a declarat ca majoritatea cazurilor cu alerte cu bomba din ultima perioada vin din exterior, astfel ca autoritatile cunosc ca sunt surse din Belarus, dar si Rusia. Declaratiie au fost acute de prim-ministrul in cadrul unei emisiuni de radio de la Radio Moldova, transmite PRO TV

„Ele vin din extern, sunt greu de urmarit, noi stim anumite lucruri, ca sunt surse in Belarus, Rusia si lucram cu aceste state pentru ca sa identificam persoanele, dar in mediul online este greu de urmarit, mai ales comanditarii. Este foarte usor sa fie ajustate tacticile, nici nu stim de fapt daca cei din spate sunt in aceste tari pe care le-am numit, acolo este adresa computerului, cei care cunosc un pic tehnologiile infromationale stiu ca aceste date pot fi manipulate. De aceea noi introducem masuri de protectie mai mari, ca sa nu fie nevoie sa evacuam oamenii”, a declarat Natalia Gavrilita.

Totodata, prim-ministrul a adaugat ca aceste alerte sunt menite sa scada vigilenta si sa testeze reactia atat a autoritatilor, cat si a populatiei.

Potrivit Codului Penal, cei care anunta alerte false cu bomba risca amenda de pana la 42.500 de lei sau inchisoare de pana la 2 ani. Ministerul de Interne a cerut inasprirea pedepselor. Astfel, autorii ar putea sta pana la 12 ani dupa gratii si amendati cu pana la 150 de mii de lei. Proiectul trebuie votat in parlament.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *