O agenție de turism din Ucraina a vândut 150 de bilete celor care vor să facă un tur ghidat prin orașele bombardate

Să vizitezi Ucraina chiar acum pentru a experimenta cum este să trăiești în mijlocul războiului nu este lista de dorințe de călătorie a nimănui. Însă agenția de turism VisitUkraine vinde tururi ghidate în orașele-martir care au rezistat invaziei invadatorilor, relatează CNN Travel, citată de libertatea.ro. Pentru o zi de călătorie la Bucha, de exemplu, prețul este de 50 de euro pe zi, scrie Publika.md. 

În ciuda alertelor internaționale care avertizează asupra pericolului unei călătorii în Ucraina, compania spune că până acum a vândut 150 de bilete, în timp ce site-ul său web care oferă informații despre oferte are 1,5 milioane de accesări pe lună, în creștere cu 50% față de cifrele de dinaintea invaziei.

„Porniți chiar acum într-o călătorie către minunata Ucraina”, se notează pe site-ul companiei de turism. „Nu este vorba doar despre bombe, ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina este și despre modul în care oamenii se ajută unii pe alții”, spune fondatorul și CEO-ul VisitUkraine, Anton Taranenko.

„Dacă vrei să vizitezi orașele noastre distruse, vino acum!”

Taranenko îndeamnă oamenii să viziteze Ucraina: „Dacă vrei să vezi orașele noastre distruse și oamenii curajoși luptând, te rog vino acum!”. „Verificăm regulat situația, astfel încât să putem monitoriza diferitele niveluri de siguranță”, spune el, subliniind că mulți ucraineni s-au întors acum în zonele din care au fugit inițial, în special în capitala Kiev.

Descoperirea țării, adaugă el, înseamnă a privi în ochii ucrainenilor ale căror vieți s-au schimbat pentru totdeauna, dar care trăiesc în așteptarea victoriei.

15 bilete, rezervate de americani

Deși legea marțială a fost introdusă în Ucraina și traficul aerian a fost suspendat, Taranenko spune că vizitatorii străini pot intra și ieși destul de ușor pe uscat, trecând prin punctele de control din est ale țării cu Europa.

Taranenko spune că, indiferent de riscuri, „există un apetit pentru a vizita Ucraina”. Din cele 150 de bilete vândute până acum, 15 au fost rezervate de americani, spune el. Grupurile de tur vor fi limitate la grupuri de 10.

Participanții își vor întâlni ghidul la punctele de preluare și vor fi pregătiți cu privire la cum să acționeze în cazul în care apare o situație critică, cum ar fi unde să găsească adăpost dacă sună sirenele de raid aerian.

„Nicăieri nu este 100% sigur” Vizitatorii trebuie să fie conștienți de faptul că nicăieri în Ucraina nu este 100% sigur, deși vei avea un ghid „specializat”. „Dacă te aventurezi singur la 10 metri în stânga sau 10 metri în dreapta, s-ar putea să ajungi la o mină sau o bombă”, avertizează șeful agenției de turism.

Tururile de o zi durează 3-4 ore, costă 50 de euro pe zi, dar pot fi extinse, în funcție de solicitări. Compania spune că profiturile din vânzarea tuturor biletelor sunt destinate sprijinirii refugiaților de război.

Printre tururile oferite se numără o colecție intitulată „Orașe curajoase”, care acoperă destinații precum „Bucha și Irpin, puternice și invincibile”, două locații apropiate de Kiev, care au fost vizate de Rusia în primele zile ale invaziei.

Avertismentul experților în securitatea călătoriilor: „E ca și cum ai da cu zarul” Deși călătoriile sunt posibile, experții independenți în securitatea călătoriilor avertizează împotriva acestui lucru.

Charlie McGrath, proprietarul Objective Travel Safety, o companie din Marea Britanie care antrenează oameni pentru zonele de război, spune că chiar și zonele din Ucraina care par a fi sigure pot prezenta un risc real: „Invit la extremă prudență din cauza atacurilor rusești în curs. Vestul îndepărtat al țării este relativ sigur și viața pare să continue, dar sud-estul este mult mai periculos. Să pleci acolo e ca și cum ai da cu zarul. Nu recomand!”.

„La nivel de stat, dorim ca Ucraina să fie deschisă turismului, dar pentru asta trebuie să câștigăm și să oprim războiul. Poziția noastră oficială este să vizitați Ucraina când va fi sigur de vizitat, posibil anul viitor” a declarat Mariana Oleskiv, președinta Agenției de Stat pentru Dezvoltarea Turismului din Ucraina.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.