fbpx
17 C
Бэлць
vineri, martie 29, 2024

OMS despre variola maimuței: „Riscul pentru sănătatea publică ar putea deveni mare ”

Citește și:

Răspândirea tăcută a variolei maimuței poate fi un semnal de alarmă pentru lume. Sunt înregistrate peste 643 de cazuri de infectare, în zeci de țări în care virusul nu este endemic. Apariția bruscă a bolii  în multe țări în același timp sugerează că este posibil să fi existat o transmitere nedetectată de ceva timp, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății, scrie Digi24.ro. 

Virusul circulă de zeci de ani în unele zone de pe glob, în special în Africa de Vest și Centrală. În cele mai recente cercetări făcute publice săptămâna aceasta,  oamenii de știință de la Institutul de Biologie al Universității din Edinburgh au descris modul în care un model genetic ar sugera că „a existat o transmitere susținută de la om la om cel puțin din 2017”.

În studiu, secvențele genetice au arătat că primele cazuri de variolă a maimuței din 2022 par să fi provenit dintr-un focar care a dus la cazuri în Singapore, Israel, Nigeria și Marea Britanie între 2017 și 2019.

Michael Worobey, biolog și profesor la Universitatea din Arizona, care nu a fost implicat în cercetare, a spus că aceasta sugerează că „acest focar a apărut de mult timp, la nivel local” și că acolo virusul este endemic. În opinia lui, acest lucru înseamnă că lumea nu a reușit să îi protejeze pe cei expuși, din zonele cu resurse limitate și să țină virusul sub control înainte de a se răspândi la nivel global.

„Trebuie să ne îndreptăm atenția spre locul din care s-a răspândit… și să începem să ne pese de acea populație la fel de mult pe cât ne pasă de ceea ce se întâmplă în toate aceste țări din întreaga lume”, a afirmat Worobey.

Dacă și alte cercetări continuă să arate că virusul s-a răspândit în rândul oamenilor mai mult decât se credea anterior, Worobey a susținut că o „întrebare foarte bună” este, de ce lumea nu ar crede că variola maimuțelor poate fi endemică în locuri dincolo de Africa de Vest și Centrală?

„Nici nu știm de cât timp s-a răspândit asta”

Epidemiologul Anne Rimoin a studiat variola maimuței de aproximativ două decenii și a avertizat asupra răspândirii ei.

Cel mai recent focar de variola maimuței s-a dovedit a fi dificil de anticipat, în mare parte deoarece nu au fost identificat locul izbucnirii. „Nici nu știm de cât timp s-a răspândit. S-ar fi putut răspândi în tăcere pentru o vreme.”, a atras atenția Rimoin.

„Parcă ne-am hotărât să urmărim un nou serial, dar nu știm exact în ce episod am ajuns. Adică, suntem la episodul doi sau suntem la episodul patru sau suntem la episodul 10? Și câte episoade sunt în acest serial? Nu știm”, a adăugat ea.

„Ceea ce știm despre variola maimuței avem în mare parte din studiile efectuate în comunități rurale foarte îndepărtate din Africa Centrală, unde dinamica transmisiei este cu siguranță foarte diferită”, a spus Anne Rimoin.

OMS: Riscul global pentru sănătatea publică este moderat

„Riscul pentru sănătatea publică ar putea deveni mare dacă acest virus exploatează oportunitatea de a se impune ca agent patogen uman și se răspândește la grupuri cu risc mai mare de apariție a bolilor severe, cum ar fi copiii mici și persoanele cu imunitate scăzută”, potrivit unei evaluări a riscurilor OMS publicată recent.

„Este necesară o acțiune imediată din partea țărilor pentru a controla răspândirea în rândul grupurilor expuse riscului, pentru a preveni răspândirea la populația generală și pentru a preveni apariția variolei maimuței ca afecțiune clinică și problemă de sănătate publică în țările care nu sunt în prezent endemice”, potrivit OMS.

Într-un briefing de presă de săptămâna trecută, un oficial al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a spus că este „prea devreme pentru a spune” dacă virusul ar putea deveni endemic în Statele Unite, dar că experții speră că acest lucru nu se va întâmpla.

„În acest moment, nu ne gândim la o pandemie”, a spus Rosamund Lewis, din cadrul Programului OMS pentru Situații de Urgență în Sănătate.

Cu toate acestea, „ne îngrijorează faptul că persoanele ar putea dobândi această infecție prin expunere la risc înalt dacă nu au informațiile de care au nevoie pentru a se proteja. Suntem îngrijorați de faptul că virusul ar putea încerca să exploateze o nișă și să se răspândească mai ușor între oameni”, a spus ea.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Trecerea la anvelopele de vară costă mai scump în acest an. Nu toți șoferii se grăbesc să o facă

Nu se grbesc nici iarna și nici vara. Majoritatea șoferilor așteaptă ca primăvara să-și intre în drepturi pe deplin...

Cine va fi noul ambasador al Ucrainei în Republica Moldova

Fostul secretar al Consiliului de Securitate al Ucrainei, Alexei Danilov, va deveni noul ambasador al Ucrainei în Republica Moldova....
  sursa: cursbnm.md