Opozantul rus Aleksei Navalnîi riscă o pedeapsă de încă 15 ani de închisoare

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, care tocmai a fost condamnat la încă nouă ani de închisoare, a declarat marţi că a primit un nou rechizitoriu din partea justiţiei ruse, de data aceasta pentru extremism, transmite dpa, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Această acuzaţie vine cu o pedeapsă de posibil încă 15 ani de închisoare, a anunţat pe Instagram liderul opoziţiei din Rusia, care pe 4 iunie va împlini 46 de ani.

„Am creat, după cum se dovedeşte, un grup extremist pentru a incita la ură împotriva oficialilor şi a oligarhilor”, a scris militantul anticorupţie.

Navalnîi şi-a făcut duşmani puternici prin dezvăluirile despre corupţie şi abuzurile de putere din aparatul de stat rus, iar fundaţia sa anticorupţie a fost clasificată ca extremistă de către autorităţi.

Justiţia din Moscova are reputaţia de a fi controlată de Kremlin. Activiştii pentru drepturile omului vorbesc despre caracterul arbitrariu al măsurilor adoptate de autorităţi pentru a reduce la tăcere opoziţia.

Până în prezent, fiecare rechizitoriu împotriva celui mai cunoscut oponent al preşedintelui Putin s-a încheiat cu un verdict de vinovăţie. Navalnîi l-a învinuit pe preşedintele Putin pentru o tentativă de asasinat cu agentul chimic Noviciok petrecută în august 2020, căreia i-a supravieţuit la limită, acuzaţie negată de liderul de la Kremlin.

Purtătoarea de cuvânt a opozantului rus, Kira Iarmîş, a scris pe Twitter că în urmă cu doar o săptămână o pedeapsă de nouă ani de închisoare în condiţii deosebit de dure a fost confirmată de justiţia rusă.”Putin nu-l va lăsa pe Aleksei să iasă atât timp cât va fi la putere. Prin urmare, este de datoria noastră să punem capăt puterii sale cât mai curând posibil”, a spus ea.

Iarmîş a salutat sancţiunile impuse preşedintelui Putin şi anturajului său de către ţările occidentale pentru războiului declanşat împotriva Ucrainei. Ea a adăugat că devine evident pe zi ce trece că aceste măsuri punitive sunt eficiente, deoarece Putin şi aparatul său de putere continuă să ceară ca acestea să fie ridicate.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *